Naslovna » BG svaštara » Književnost » Aleksandra Jovanović nagrađena na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara
Kreativni centar: Aleksandra Jovanović - Crna ptica
Kreativni centar: Aleksandra Jovanović - Crna ptica (foto: KC)

Aleksandra Jovanović nagrađena na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara

Na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara, održanom 1. i 2. decembra 2021. u novosadskom Pozorištu mladih, Nagrada Sigridrug za najbolji tekst dodeljena je Aleksandri Jovanović za monodramu „Želja“, koju je izvela glumica Milena Božić.

Monodrama Želja nastala je po romanu Crna ptica, objavljenom u izdanju Kreativnog centra.

O nagradi Sigridrug odlučivao je žiri u sastavu: Uglješa Šajtinac, pisac (predsednik), Bojana Kovačević Petrović, profesorka hispanokulture i španskog jezika, i Mihajlo Nestorović, glumac. Priznanje je uručeno na svečanosti Zmajev dan 6. decembra 2021. godine.

Festival i prateće festivalske programe podržali su Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Glavna junakinja romana Crna ptica je dvanaestogodišnja devojčica Želja, koja čezne za tim da još jednom sretne oca, nedavno nastradalog u saobraćajnoj nesreći.

U toj svojoj čežnji udaljava se sve više od realnosti i okreće se neobičnom poznaniku, dečaku Vuku. On je uvodi u svoj svet, u kojem je uvek veselo, šareno i toplo i u kojem je sve moguće. Možda čak i to da ponovo vidiš one koji više nisu živi. Taj drugi svet je zavodljiv, u njemu je sve lako, ali istovremeno je i opasan. Želja mu se polako prepušta, ali shvata da ispunjenje želje da ponovo vidi tatu ujedno znači i odustajanje od svakodnevnih radosti.

Pametnoj i osetljivoj devojčici biće potrebno mnogo snage, ali i pomoći onih koji je vole – pre svega mame, najboljeg druga Luke i psa Žileta – da izabere pravi put.

U svom prvom romanu za decu, smeštenom u mali grad i jednu običnu porodicu, autorka Aleksandra Jovanović bavi se univerzalnim temama – kako se nosimo s tugom, da li umemo da razgovaramo o njoj, kako je ispoljavaju deca, a kako roditelji, i šta nam je zaista potrebno da bismo nakon gubitka nastavili dalje. Ona vešto kombinuje realističko pripovedanje s fantastikom i pred očima čitaoca stvara dva podjednako uverljiva sveta između kojih se devojčica Želja kreće.

Aleksandra Jovanović nagrađena na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara
Aleksandra Jovanović nagrađena na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara

Aleksandra Jovanović rođena je u Vranju. Studentkinja je doktorskih studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a za svoj poetski rad dobila je Nagradu Mladi Dis. Crna ptica je njen prvi roman koji je osvojio nekoliko prestižnih nagrada (Nagrada Politikinog Zabavnika za 2020. godinu; Nagrada Grada Niša Mali cvet za 2020. godinu; uvrštena u međunarodni katalog White Ravens 2021, Minhenske biblioteke za decu i mlade).