Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Beč izdvaja rekordna sredstva za zaštitu klime
Beč izdvaja rekordna sredstva za zaštitu klime (foto: Christian Houdek)
Beč izdvaja rekordna sredstva za zaštitu klime (foto: Christian Houdek)

Beč izdvaja rekordna sredstva za zaštitu klime

„Prvi budžet grada Beča usvojen za dve godine donosi rekordne investicije u zaštitu klime“, rekao je Jirgen Černohorski, član gradskog veća.

Grad Beč će investirati 2,8 milijarde evra u mere za zaštitu klime u 2022. i 2023. godini.

„U budžetu se odražava naš cilj da Beč do 2040. godine bude klimatski neutralan. Zaštita klime ima najviši prioritet i zato izdvajamo do sada najviše sredstava za promene u oblasti energije, grejanja i mobilnosti“, objašnjava Černohorski, u gradskoj vladi zadužen za životnu sredinu.

Beč izdvaja rekordna sredstva za zaštitu klime (foto: Wiener Linien / Robert Peres)
Foto: Wiener Linien / Robert Peres

Grad intenzivno investira u izgradnju javnog saobraćaja, obnovljivih izvora energije i toplotnu sanacijuzgrada. Jedno od težišta je između ostalog i proširenje solarnih postrojenja. Cilj je da se do 2025. godine proizvodi pet puta više struje nego u prethodnoj godini. Kako bi se to postiglo svake godine će se izgraditi onoliko solarnih postrojenja koliko je izgrađeno u poslednjih petnaest godina.

Zahvaljujući novom planu energetskog zoniranja grad će moći da odredi područja u kojima će u novogradnji biti dozvoljeno korišćenje isključivo obnovljivog snabdevanja toplotnom energijom ili daljinskog grejanja.

Svake godine će biti obezbeđeno 20 miliona evra za održive klimatske projekte u bečkim opštinama.

Beč izdvaja rekordna sredstva za zaštitu klime (foto: MA 49 / Forstamt)
Foto: MA 49 / Forstamt

Nastavlja se inicijativa ozelenjavanja sa 400.000 kvadratnih metara novih i obnovljenih parkova.

„Želimo da sve Bečlije mogu da vode dobar i zdrav život, a za to je potrebna zdrava klima. Sa doslednom politikom zaštite klime želimo da doprinesemo da Beč i za 20 godina bude najbolji grad za život“, izjavio je Jirgen Černohorski. (EuroComm)