Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Jasminka Petrović – Čekamo sneg
Kreativni centar: Jasminka Petrović - Čekamo sneg, Gledamo u oblake i Idemo na more!
Kreativni centar: Jasminka Petrović - Čekamo sneg, Gledamo u oblake i Idemo na more!

Kreativni centar: Jasminka Petrović – Čekamo sneg

„Čekamo sneg“ je treća slikovnica Jasminke Petrović namenjena najmlađim čitaocima koja je nedavno izašla u izdanju Kreativnog centra.

Prošle godine objavljene su knjige Gledamo u oblake i Idemo na more! koje malim čitaocima pričaju priče o dvojici dečaka i njihovom izmaštanom svetu. U njemu oblaci podsećaju na sneg i dugu, ulične barice liče na morske plićake, a kućni ljubimac se začas pretvara u strašnu ajkulu.

U najnovijoj priči Čekamo sneg dečak Vigo s nestrpljenjem iščekuje zimu, jer mu ona donosi mnogo radosti i uzbuđenja! Kada padne sneg hvataće pahuljice, praviće snežni dvorac, hraniće ptice i valjaće se po snegu sa svojim psom.

„Slikovnica je prva knjiga s kojom se dete susreće u životu. Istraživanja kažu da se deca brže razvijaju ako im se čita od malih nogu, bolje opažaju, lakše uče i otvorenija su za okolinu. Slikovnice uvode decu u svet mašte, umetnosti, književnosti, nauke… U toku putovanja kroz priču posebno je važno emotivno povezivanje deteta s roditeljima ili drugim bliskim odraslim osobama. Ovo su tek neki razlozi zbog kojih sam se upustila u avanturu zvanu – slikovnica. Naravno, uvek su najjači lični razlozi. Poželela sam da budem autorka knjiga koje bih rado čitala svojim unucima“, ističe Jasminka Petrović.

Kreativni centar: Jasminka Petrović - Čekamo sneg

Čitajući slikovnice Čekamo sneg, Gledamo u oblake i Idemo na more! deca će rado prihvatiti igru oneobičavanja i pokazati da njihov svet nikako nije mali, već da ima snagu da prizove prve pahulje, da poraste do oblaka, kao i da se spusti u morske dubine.

Ujedno, ove slikovnice će podsetiti i roditelje na to koliko je maštanje važan deo odrastanja dece, te ih na sebi svojstven način pozvati da im se pridruže u toj igri.

„Mašta je potrebna svima nama, a deci posebno. Pomoću mašte stičemo psihološki i fizički imunitet, uspevamo da rešimo različite kreativne, naučne i životne zadatke, jačamo samopouzdanje, podstičemo radost… Novogodišnji praznici su pravi trenutak za igru i maštanje. Umesto skupih poklona, obradujmo jedni druge rukotvorinama. Izmislimo društvenu igru, napravimo šaljive kućne novine, osmislimo porodični novogodišnji program… Ukažimo deci poverenje i prepustimo se njihovim idejama. Zar ne bi bilo sjajno da Novu godinu dočekamo kostimirani u oblak, pahulju ili neko morsko biće?“, poručuje Jasminka Petrović.

Slikovnice Čekamo sneg, Gledamo u oblake i Idemo na more! ilustrovala je Ana Petrović, koja je svojim prepoznatljivim stilom, bliskim dečjem crtežu i doživljaju sveta, razigrala ove priče i njene junake.