Naslovna » Izlasci » Akcije » Novi protest u subotu, 18. decembra 2021.

Novi protest u subotu, 18. decembra 2021.

Pokret Ekološki ustanak poziva građane na novi protest u subotu, 18. decembra 2021. od 14.00, ispred zgrade Vlade Srbije povodom projekta „Jadar“.

U saopštenju koje je objavljeno tim povodom piše:

„Krajnje je vreme da se agonija zvana Rio Tinto okonča. Brisanje rudnika iz Prostornog plana grada Loznice je još jedan uspešan korak ka tom cilju. Blokade su dale svoj rezultat a građani pokazali svoju moć. Međutim, konačan cilj nije ostvaren. Ne verujemo na reč onima koji su je sto puta pogazili.

Zato, zahtevamo od Vlade Srbije da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koji su potpisani sa Rio Tintom u ime građana Srbije, čime bi se i formalno-pravno Rio Tinto proterao iz zemlje.

Takođe, zahtevamo momentalno obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka koji se vode protiv građana koji su učestvovali na blokadama, kao i procesuiranje svih batinaša koji su vršili nasilje nad demonstrantima, kako na Šabačkom mostu, tako i na svim drugim mestima“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Skupština grada Loznica do petka doneti odluku o ukidanju Prostornog plana koji je izmenjen 29. jula 2021. i da će „nakon toga drugačije razgovarati sa Rio Tintom i sa svim drugim kompanijama u budućnosti“.

***

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) najavio je protest pod nazivom „Nećemo rudnik litijuma u Pomoravlju“, 16. decembra 2021. u Jagodini. Skup je uredno prijavljen i održaće se na trgu između crkve i Gimnazije.

***

Treće protestno okupljanje građana Vranja u borbi za poštovanje ekoloških standarda, kako je najavljeno, biće održano u subotu od 12.00 ispred robne kuće u centru grada.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.