Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Koncert grupe Kal u sklopu Svetskog dana Roma
Bend Kal (foto: promo Kal)
Bend Kal (foto: promo Kal)

Koncert grupe Kal u sklopu Svetskog dana Roma

U susret Svetskom danu Roma, Rock’n’Roma Kal bend u četvrtak, 7. aprila 2022, organizovaće nastup u Wurst Platz Baru (Makedonska 4).

Svetski dan Roma, 8. april, službeno je proglašen 1990. u Poljskoj, u znak sećanja na održavanje prvog Svetskog kongresa Roma održanog od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kod Londona.

Na prvom kongresu utvrđen je opšti naziv Romi, koji na romskom znači čovek. Za romsku himnu je proglašena pesma „Đelem, đelem“ koju je komponovao Žarko Jovanović-Jagdino, a doneta je i odluka da romska zastava bude plavo-zelena sa crvenim točkom u sredini.

Povodom nastupa grupe Kal Dragan Ristić osnivač i frontmen je izjavio:

– Romi su narod koji u svom jeziku nema reč za rat, granice, oružje, jer je sloboda jedini princip koji su kroz svoju istoriju razumeli. Ovaj narod nema reč ni za ljubav i slobodu, jer se to podrazumeva. Krenuli smo iz Indije 1018. godine i kao nedorasli smatrali da svi misle kao i mi. Mi smo savest čovečanstva, nikada nismo podigli oružje da bi zaštitili sopstvene živote i sopstvene interese. Svako nam je uzeo šta je poželeo, bezuslovno smo davali, a zauzvrat ništa nismo dobili.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Eklektički ritam Kal benda nastao je kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, rokom, popom i donosi jedan sasvim nov i originalan zvuk. Grupa je nastala 1996. godine i do sada je objavila četiri CD-a.

Dragan Ristić se osim muzikom, bavi i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. Kao kompozitor i prevodilac za romski jezik radio je na nekoliko filmskih ostvarenja.

Koncert grupe Kal počinje u 22.00, a ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.