Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival nitratnog filma 2022 – Nitrat 24
Festival nitratnog filma 2022 - Nitrat 24
Festival nitratnog filma 2022 - Nitrat 24

Festival nitratnog filma 2022 – Nitrat 24

Festival nitratnog filma 2022 – Nitrat 24, koji organizuje Jugoslovenska kinoteka, biće održan od 6. do 16. juna 2022. u Uzun Mirkovoj 1.

Raznovrstan program, sa obiljem najrazličitijih žanrova i filmova od kojih će mnogi imati srpsku premijeru, ili su tek nedavno otkriveni i identifikovani, predstaviće 48 vrednih ostvarenja iz 31 arhiva Evrope, Japana, Kine i SAD.

Festival nitratnog filma 2022: Poslednji dani Pompeje

Na svečanom otvaranju biće prikazan italijanski film „Poslednji dani Pompeje“ iz 1926. godine. Film su režirali Karmine Galone i Amleto Palermi, koji je i autor scenarija na osnovu istoimenog romana britanskog pisca Edvarda Džordža Bulver-Litona.

Trosatni film donosi složenu priču o ljubavi aristokrate Glaukusa i prelepe Grkinje Jone, spletkama zlog sveštenika hrama Izide, mladim hrišćanima i slepoj robinji. Tu je i scena sa divljim zverima u prepunom amfiteatru. U trenutku kada nepravedno osuđeni Glaukus ulazi u arenu, lav se povlači osetivši nadolazeću opasnost. Počinje vulkanska erupcija Vezuva, koja izaziva masovnu paniku i strašno razaranje grada. Ipak, neki likovi će naći spas na brodu u zalivu.

Nemački kritičar specijalizovanog časopisa „Film-Kurier“ opisuje film „Poslednji dani Pompeje“ kao svedočanstvo umetničkog konzervativizma Italijana. „Italijanskom filmskom reditelju nije važna pokretna slika, već slika uopšte. Uzgred, slike su pozajmljene iz opere, jer svaki italijanski filmski junak svojim stavom liči na herojskog tenora“.

Nitrat 24: Sa svih meridijana + „Sveti pesak“

Direktor i selektor Festivala nitratnog filma Aleksandar Saša Erdeljanović ističe da su na programu dela istaknutih autora, kao što su Ernst Lubič, Žilijen Divivije, Kenđi Mizoguči, Erih fon Štrohajm, Roberto Roselini, Viktor Turžanski, Flic Lang, Karmine Galone, Moris Turner, Ksie Jin, Segundo de Šomon, Robert Sjodmak…

Festival nitratnog filma 2022 – Nitrat 24 ulepšaće prikazivanje digitalno restaurisanog klasika srpskog „crnog talasa“, film „Sveti pesak“ iz 1968, u režiji pesnika i filmskog stvaraoca Miroslava Antića, koji je zbog tada zabranjenih tema Informbiroa i Golog otoka, odmah završio u bunkeru.

Očekuje se dolazak gostiju iz inostranstva, koji će, uz gledanje remek dela svetske kinematografije, razmenjivati utiske i mišljenja o budućnosti filma i filmskih arhiva uopšte.

Program festivala objavili smo na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.