Naslovna » Izlasci » Festivali » Oboa Fest u Beogradu od 28. juna do 1. jula 2022.
Oboa Fest u Beogradu
Oboa Fest u Beogradu

Oboa Fest u Beogradu od 28. juna do 1. jula 2022.

Ovogodišnji Oboa Fest slavi svoju petu godinu postojanja, a biće održan od 28. juna do 1. jula 2022, pod sloganom „Cvetanje oboe“.

Okupljena je značajna zajednica domaćih i inostranih oboista, koji rado iščekuju kraj juna i festival na kome mogu da uče od najpoznatijih svetkih profesora i umetnika i gde mogu da probaju oboe različitih proizvođača.

Biće priređeni majstorski „masterkals“ časovi, kao i dva besplatna koncerta u sali Beogradske filharmonije.

Gost iz Francuske, oboista Žan Luj Kapecali, 29. juna od 20.00, održaće koncert koji će biti poseban po tome što će predstaviti razvoj – cvetanje instrumenta oboa od početka do današnjih dana, a nakon koncerta biće upriličen susret publike i umetnika.

Narednog dana, 30. juna, besplatni koncert održaće i mladi oboisti Srbije, uz klavirsku saradnju Marka Bogdanovića.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U petak, 1. jula od 12.00 polaznici majstorskog kursa Oboa Fest-a zajedno će, kao ansambl oboa, odsvirati zanimljiv program koji su pripremali u toku kursa sa profesorom Kapecalijem. Koncert se održava u dvorištu muzičke škole „Vladimir Đorđević“, uz podršku opštine Zvezdara.

Biće dodeljena i nagrada „Ljubiša Petruševski“ najboljem i najperspektivnijem polazniku Oboa festa, a sastojaće se iz plakete, novčane nagrade, kao i nastupa na sledećem Oboa festu. Ove godine navršava se 20 godina od smrti Ljubiše Petruševskog, dugogodišnjeg profesora oboe na beogradskoj Akademiji umetnosti koji se celog života zalagao za razvoj oboističke škole u Srbiji.

Organizacioni tim Oboa Fest-a čine: Ivana Dakić, Sanja Romić i Petar Vucelić. (danubeogradu.rs)