Naslovna » BG svaštara » Da li znate » Da li znate… da će popisivači u Srbiji zarađivati oko 60.000 dinara
Da li znate... bečki Zoološki vrt Šenbrun (foto: Daniel Zupanc)
Da li znate... bečki Zoološki vrt Šenbrun (foto: Daniel Zupanc)

Da li znate… da će popisivači u Srbiji zarađivati oko 60.000 dinara

Da li znate…

… da će prosečna zarada popisivača, koji će učestvovati u predstojećem popisu stanovništva od 1. do 31. oktobra 2022, biti 60.000 dinara?!

… da je čovečanstvo sa današnjim danom (28. jul) potrošilo sve prirodne resurse koje Zemlja može da proizvede za godinu dana i time ušlo u „ekološki dug“, dva dana ranije nego prošle godine?!

… da najstariji zoološki vrt na svetu, bečki Šenbrun, uskoro slavi 270. rođendan i da su Franc I i Marija Terezija osnovali zoološki vrt 1752. godine kao menažeriju sa 12 boksova za životinje raspoređenih u krug oko carskog paviljona?!

Zoološki vrt Šenbrun (foto: Tiergarten Schönbrunn)
Zoološki vrt Šenbrun (foto: Tiergarten Schönbrunn)

Da li znate – dodatak o Zoološkom vrtu

  • Šenbrun Zoo-vrt Šenbrun učestvuje u brojnim međunarodnim programima očuvanja uzgoja i rukovodi programima uzgoja Fidžijskih iguana i Moslijevih pingvina skakača.
  • Pored orangutana i žirafa naročiti uspesi u uzgoju poslednjih godina uključuju prvo mladunče koale rođeno u Beču, mladunče polarnog medveda i pet mladunaca džinovske pande od kojih je blizance majka prvi put sama odgajila u zoološkom vrtu.
  • U 2010. godini je otkrivena nova vrsta puža, a 2021. godine vrsta raka.
  • Šenbrun je od 1996. godine deo Uneskove svetske baštine, a nakon dvorca Šenbrun zoološki vrt je najposećenija znamenitost u Austriji i svake godine zabeleži u proseku dva miliona posetilaca.

(danubeogradu.rs / EuroComm)