Naslovna » Izlasci » Shopping » Koja je voda najbolja za vas
Koja je voda najbolja za vas
Koja je voda najbolja za vas

Koja je voda najbolja za vas

Da li vam se dešava da kada popijete vodu i dalje osećate žeđ, ili da izbegavate da pijete vodu jer vam je njen ukus odbojan?

Razlog za to leži u činjenici da voda sa česme koja nam je najdostupnija, nije dovoljno kvalitetna da bi mogla adekvatno da zadovolji potrebe našeg organizma, pa čak ni naših čula. Tako smo često u situaciji da posežemo za kupovnom, flaširanom vodom, koja iako ima značajno lepši ukus, nosi druge rizike za naše zdravlje, a ni efekat koji ima na naš budžet nije zanemarljiv.

Imajući u vidu da je jedna od najbitnijih uloga vode da čisti naš organizam od toksina i drugih štetnih materija, teško je ne zapitati se kako će nam u tome pomoći voda koja se ne može smatrati zaista čistom?

Postoji li onda uopšte rešenje, kako da obezbedimo našem organizmu dovoljno kvalitetnu vodu koja će nam utoliti žeđ i pružiti adekvatnu podršku procesima u našem organizmu?

Odgovorićemo na nekoliko njaznačajnih pitanja u vezi sa vodom:

 • zašto voda se česme i kupovna voda nisu optimalno rešenje;
 • zašto je flaširana voda opasna;
 • šta se dešava u telu kada ne pijemo dovoljno vode;
 • koji je najpouzdaniji izvor čiste i kvalitetne vode;
 • koja voda je najbolji izbor za vas.

Zašto voda se česme i kupovna voda nisu optimalno rešenje

Iako se voda sa česme prečišćava i testira, niko nam ne može garantovati kvalitet cevi kroz koje prolazi dok ne stigne do nas. Upravo zato, da bi ostala čista, u vodu se dodaju razna jedinjenja hlora, koja utiču ne samo na kvalitet već i na ukus vode.

Sigurno ste primetili bele tragove koji često ostaju na sudovima kada u njima duže ostavite vodu – u Srbiji je voda najčešće vrlo tvrda, što znači da je puna kamenca.

Uprkos svim merama opreza, sporadično čujemo i vesti o tome kako je u pojedinim regijama povišen nivo nedozvoljenih materija u vodi. Sve nas to vodi ka odluci da se okrenemo flaširanoj vodi kao najjendostavnijem rešenju. Ali, da li je to zaista rešenje?

Iako flaširane vode dolaze s različitih izvora, jednom flaširana voda se ne može više nazvati izvorskom. Upravo flaširanje je najveći problem kod ove vode, jer plastična ambalaža nosi niz rizika.

Zašto je flaširana voda opasna

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sprovela je niz istraživanja koja ukazuju na to da se u vodi flaširanoj u plastičnoj ambalaži, u velikom broju uzoraka mogu naći čestice plastike.

Iako nisu dobre, te čestice nisu toliko opasne po zdravlje koliko izdvajanje određenih molekula iz plastičnih ambalaža: Bisfenola A (BPA) i Dioksina. Dakle, molekuli iz hemijskog sastava plastike koji se oslobađaju pod određenim uslovima – visoke temperature, sunčeve svetlosti i sl, jesu ono što je najopasniji momenat kod upotrebe plastične ambalaže.

Onog momenta kada plastičnu flašu ostavite na suncu, a to često radimo na plaži na primer, možemo se oprostiti od vode u njoj jer upravo se tada oslobađa dioksin koji je dokazano kancerogen. BPA s druge strane dokazano utiče na mozak, endokrini sistem, organe za varenje, pojavu karicnoma, bolesti srca i mnoge druge.

Šta se dešava u telu kada ne unosimo dovoljno vode

Kada ne unosimo dovoljno vode ispašta ceo organizam. Ne postoji ni jedan organ koji neće trpeti posledice dehidratacije.

 • Krv čini 98% voda. Kada smo dehidrirani krv se zgušnjava što kao krajnji efekat ima porast krvnog pritiska usled sužavanja krvnih sudova. Tako dolazi do hipertenzije.
 • Mozak se 75% sastoji od vode i posebno će patiti prilikom dehidratacije – ako ste hronično umorni i pospani razmislite da li unosite dovoljno vode. Takođe možete imati problema sa kratkoročnim pamćenjem jednostavnih informacija.
 • Isušena koža sklonija je pojavi bora, postaje osetljiva i podložnija raznim vrstama oštećenja. Sve to zajedno ubrzava proces starenja.
 • Kada je unos vode smanjen, ili kada ta voda nije dovoljno kvalitetna, ciklus izbacivanja štetnih materija je usporen, i stvara se idealno okruženje za reprodukciju štetnih mikroorganizama a bešika i bubrezi postaju podložni infekcijama i upalama.
 • Kada organizam nije adekvatno hidriran, dolazi do povećanog lučenja histamina – hormona koji utiče na apsorpciju vode u našem telu. Što manje pijete vodu biće izraženiji simptomi alergije, a može se javiti i glavobolja.
 • Jedan od prvih problema s kojim ćete se suočiti kada ne unosite dovoljno vode je usporeno varenje uz čestu opstipaciju. Takođe, mogu se javiti gorušica i bolovi u stomaku jer isušenu sluzokožu želuca iritiraju jaki želudačni enzimi.

Ako voda koju pijemo sadrži toksične materije, efekti na organizam će biti višestruki, neki će biti odmah evidentni i slični gore pobrojanim, a još opasniji je kumulativni efekat do kog može doći usled taloženja štetnih materija u našim organima. Iako voda koja nam stiže jeste bakteriološki testirana, šta se sve dogodi sa njom prilikom prolaska kroz cevi, niko nam ne može garantovati. Ovo pogotovo važi za ljude koji žive u starim zgradama, sa starim instalacijama.

Koji je najpouzdaniji izvor čiste i kvalitetne vode

Čista izvorska voda je sjajan izbor ukoliko su vam izvori takve vode dostupni. No, činjenica je da najčešće nisu. Ipak, postoji način da u svoj dom dovedete zdravu, prečišćenu vodu izvorskog ukusa.

Alternativa čišćenju vode hemijskim agensima je filtriranje vode. Kod ovog postupka u vodu se ništa ne dodaje da bi bila čista, već se ona prolazom kroz barijere različitih vrsta filtera oslobođa štetnih materija dok ono što je dobro ostaje u vodi.

Na tržištu se nude razni plastični bokali sa patronama za filtriranje, i oni jesu donekle efikasni ali tu opet imamo susret sa plastikom koju je ipak najbolje potpuno izbeći. Mnogo bolje i dugoročno ekonomičnije rešenje su sistemi za filtriranje vode većeg kapaciteta. Razlike u sistemima za prečišćivanje ogledaju se u broju i kvalitetu filtera kroz koji voda prolazi.

Edel Wasser je u tom smislu potpuna revolucija na tržištu – ne zahteva električnu energiju, zasnovan je na NASA tehnologiji i sadrži pet različitih filtera koji zajedno deluju i obezbeđuju vodu najvišeg kvaliteta i svežeg, izvorskog ukusa.

Voda se na ovaj način prečišćava u pet faza.

U prvoj i drugoj fazi se čisti od rastvorenih organskih i neorganskih materija, hlora i isparljivih organskih jedinnjena.

Jako je bitna treća faza čišćenja kada voda prolazi kroz reverzno osmotski filter i oslobođa se od petovalentnog arsena, barijuma, kadmijuma, radijuma 226/228, trovalentnog hroma, šestovalentnog hroma, olova, nitrata i nitriti koji se svi često nalaze u vodi usled njenog prolaska kroz stare i prljave cevi.

U četvrtoj fazi nestaju neprijatni mirisi i ukus vode biva oplemenjen, a u završnoj fazi voda prolazi kroz filter koji sarži srebro i tada se eliminišu bakterije i virusi. Svi ovi filteri imaju sinergetski efekat na prečišćenu voda koja na kraju dobija neodoljivo svež, pravi izvorski ukus. Osim za piće, ovakva voda može se koristiti i za pripremu hrane i drugih napitaka na bazi vode, primetićete koliko će poboljšati ukus svakog jela.

Još jedna važna stvar u vezi sa filtriranjem vode jeste i to da je ovo ekološki najpogodnije rešenje – nema upotrebe plastike i ni na koji način ne dolazi do zagađenja okoline.

Koja voda je najbolji izbor za vas

Zahvaljujući sistemu reverzne osmoze i savremenoj tehnologiji, možete pretvoriti vaš dom u izvor zdrave, čiste vode oplemenjenog ukusa. To je svakako i bezbednija i povoljnija opcija nego da neprestano kupujete flaširanu vodu za koju ne znate u kakvim je uslovima čuvana i koji je put prešla do boce.

Nakon što jednom uložite u kvalitetan sistem za filtraciju vode, imaćete uvek dostupnu, svežu i čistu vodu u vašem domu. Zato cena nije nešto što treba da vam bude vodič pri izboru. Jer, imajte na umu, treba vam sistem koji je pouzdan i koji će trajati.

Uvek proverite garanciju i birajte najbolje za sebe i svoje najbliže i mislite o kupovini aparata za prečišćavanje vode kao o jednokratnoj investiciji koja vam dugoročno obezbeđuje znatno bolji kvalitet života.