Naslovna » Izlasci » Festivali » Međunarodni viteški festival Despotovi dani
Međunarodni viteški festival Despotovi dani (detalj sa plakata)
Međunarodni viteški festival Despotovi dani (detalj sa plakata)

Međunarodni viteški festival Despotovi dani

Udruženje SVIBOR i Turistička organizacija Beograda organizuju međunarodni viteški festival Despotovi dani, koji će se održati 27. i 28. avgusta 2022.

U Beogradskom viteškom parku na Dunavu, kod Palate Srbija, manifestacija će biti posvećena očuvanju srpske istorije, tradicije i kulture iz doba despota Stefana Lazarevića.

Održava se na veliki hrišćanski praznik Uspenje Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu, budući da je utvrđenje prvoprestonog grada Beograda despot Stefan posvetio Presvetoj Bogorodici. Despot Stefan Lazarević je bio čuven po svojim viteškim veštinama.

Manifestacija je međunarodnog karaktera u kojoj učestvuju vitezovi iz Srbije i Mađarske, i obuhvata smotru srednjovekovnog umetničkog, zanatskog i kulturnog stvaralaštva.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Posetioci će imati priliku da vide viteške borbe i nadmetanja, izložbu slika i ikona sa viteškom tematikom, čuju stručna predavanja o istoriji i arheologiji srednjovekovnog Beograda i despotu Stefanu Lazareviću, učestvuju u radionicama starih zanata (krasnopis, bareljef, oružarstvo, oklobdžijstvo, kulinarstvo…), dok će najmlađi moći da uživaju u školi viteških igara za decu i obuci za male vitezove.

Ulaz na festival Despotovi dani je besplatan. (danubeogradu.rs)

loading...