Naslovna » Izlasci » Film » Dani češkog i slovačkog filma 2022 u Kinoteci
Dani češkog i slovačkog filma 2022 u Kinoteci
Dani češkog i slovačkog filma 2022 u Kinoteci

Dani češkog i slovačkog filma 2022 u Kinoteci

Revija Dani češkog i slovačkog filma 2022, u organizaciji ambasada Češke i Slovačke biće održana u Kinoteci od 30. septembra do 2. oktobra.

Pored ambasadora dve zemlje na otvaranju će govoriti i glumac Miroslav Donutil, kao i Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Biće prikazano pet filmova snimljenih u poslednjih desetak godina u češko-slovačkoj produkciji.

Dani češkog i slovačkog filma 2022 – program

Petak, 30. septembar 2022.

Atlas ptica… 19.00
drama
Češka / Slovenija / Slovačka, 2021, 92 min
Režija: Olmo Omerzu
Scenario: Petr Pýcha, Olmo Omerzu
Kamera: Lukáš Milota
Muzika: Monika Omerzu Midriaková
Uloge: Miroslav Donutil, Alena Mihulová, Martin Pechlát, Vojtěch Kotek, Eliška Křenková, Pavla Beretová, David Bowles, Martin Havelka i drugi
Film nije prikladan za osobe mlađe od 12 godina.

Kada se otkrije da iz stare porodične firme neko iznosi novac na veliko, dolazi do suočavanja sa novom realnošću na koju niko nije spreman. Ivo Rona, dugogodišnji šef uspešno poslujuće firme „Aron“, pokušava da se snađe u neželjenoj situaciji, za koju je najverovatnije sam kriv. U tome mu ne pomažu ni njegova deca ni ostali iz okruženja.

Novi film reditelja Olma Omerzua ukršta komplikovane porodične odnose sa svetom modernih komunikacionih tehnologija, koje često igraju na kartu naših slabosti. U suptilnom ratu koji se tokom filma sve više rasplamsava uopšte nije jasno ko je protiv koga, ni ko je pobednik.

Subota, 1. oktobar 2022.

Moj stric Arhimed… 18.00
Drama / Komedija
Češka / Francuska / Nemačka, 2018, 90 min
Režija: George Agathonikiadis
Scenario: Petr Hudský, George Agathonikiadis
Kamera: Petr Hojda
Muzika: Aleš Březina
Uloge: Ondřej Vetchý, Miroslav Donutil, Dana Černá, Veronika Freimanová, Tadeáš Štourač, Petr Štěpán, Stanislav Zindulka, Tomáš Töpfer, Jiří Dvořák i drugi

Miroslav Donutil i Ondrej Vethi kao nerazdvojni prijatelji u priči o velikoj hrabrosti i ljubavi prema domovini. Film o grčkom migrantu koji krajem četrdesteih godina prošlog veka dolazi u Čehoslovačku da bi pobegao od građanskog rata i našao novi dom.

Glavni junak Arhimed (O. Vethi) je jedan od vojnika koji u Čehoslovačku pristižu u prvom talasu migranata iz Grčke. Radnja se odvija iz prespektive danas već odraslog momka Arisa, Arhimedovog sinovca, koji se seća kako se begom iz Grčke u tadašnju Čehoslovačku njegovom stricu promenio život.

Arhimed po dolasku veliki oslonac nalazi u susedu Novaku (M. Donutil), koji svojim ozlojeđenim pristupom ka boljševicima najpre ne shvata Arhimeda, iako mu je drag, ali je na kraju jedini on taj koji ga razume. Dok se zajednički trude da što bolje prođe najpre Arhimedov boravak u Češkoj a kasnije i njegova emigracija nazad u Grčku, prolaze kroz niz simpatičnih, dirljivih i komičnih situacija. One su dokaz da dobrog čoveka ne čini mesto gde se rodio ili živi, njegov izgled ili jezik kojim govori.

Scenario Petra Hudskog nastao je prema autobiografskim uspomenama reditelja Georgea Agatonikiadisa.

Učiteljica… 20.30
Drama / Psihološki
Slovačka / Češka, 2016, 102 min
Režija: Jan Hřebejk
Scenario: Petr Jarchovský
Kamera: Martin Žiaran
Muzika: Michal Novinski
Uloge: Zuzana Mauréry, Zuzana Konečná, Csongor Kassai, Tamara Fischer, Martin Havelka, Éva Bandor, Oliver Oswald, Peter Bebjak, Richard Labuda

Radnja filma „Učiteljica“ smeštena je u 1983. godinu. U prigradskoj osnovnoj školi, direktorka se sastaje sa roditeljima dece iz jednog odeljenja. Zajedno sa njima, ona traži način da se reši učiteljice, udovice visokog vojnog oficira, koja nema dece. Tok roditeljskog sastanka postepeno otkriva kako učiteljica potčinjava porodice svojih učenika i manipuliše čitavom okolinom.

Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima 2016. godine gde je Zuzana Maurery dobila Kristalni globus za najbolju glumicu. Film je nagrađen 2017. na festivalu CEFFTm – Central European Film Festival Timisoara (Najbolji scenario i najbolja glumica) kao i 2018. na OFFF – Otranto film fund festival (Najbolji film i najbolji scenario). U kategoriji nacionalnih filmskih nagrada na festivalu Slnko v sieti 2017. „Učiteljica“ je dobila priznanja za najbolji igrani film, najbolji scenario, najbolju glavnu glumicu, najbolju muziku kao i nagradu publike.

Nedelja, 2. oktobar 2022.

Letos ću ti reći kako sam… 18.00
Komedija
Slovačka / Češka, 2022, 111 min
Režija: Marta Ferencová
Po motivima knjige: Eva Twardzik Urbaníková
Scenario: Eva Twardzik Urbaníková
Kamera: Mário Ondriš
Uloge: Tereza Kostková, Simona Babčáková, Ondřej Sokol, Martin Hofmann, Dana Rogoz, Andreea Vasile, Marián Miezga, Ján Koleník, Soňa Norisová

Neposredno pred Božić, Ivani (Tereza Kostkova), koja živi samo za svoju porodicu, njen suprug Martin (Marian Miezga) kaže nešto što će joj pokvariti praznike, a što zna još samo njihova zajednička prijateljica Adriana (Dana Rogoz), advokat za razvode. Ona se jedina iz društva nije udala i nema dece. Živi sama, ali održava vezu sa svojim šefom Filipom (Martin Hofman).

Ela (Andreea Vasile) je poznata TV voditeljka koja vodi skladan život sa prevodiocem knjiga Andrejem (Ondrej Sokol) i njihovim desetogodišnjim blizancima, sve dok se neočekivano ne pojavi njena bivša ljubav David (Jan Kolenik).

U ovom društvu je i vlasnik restorana Vlado (Pavel Bartoš), koji se, nakon razvoda od Viere (Sona Norisova), po drugi put oženio mlađom Bronjom (Dominika Moravkova).

Posle iskustva iz prethodne veze, on ne želi da mu žena radi, pa Bronja čini sve da ga spreči da sazna za njene radne aktivnosti. Ela joj pomaže u tome. Zbrka tajni, ne samo između parova, već i prijatelja, počinje da se još više zapetljava kada se premijerova supruga (Petra Vajdova) obrati Adrijani sa željom da napusti svog muža (Jaroslav Plesl) tokom predizborne kampanje…

Zatopek… 20.30
Biografski / Drama
Češka, 2021, 131 min
Režija: David Ondříček
Scenario: David Ondříček, Alice Nellis, Jan P. Muchow
Kamera: Štěpán Kučera
Muzika: Beata Hlavenková
Uloge: Václav Neužil ml., Martha Issová, James Frecheville, Robert Mikluš, Jiří Šimek, Milan Mikulčík, Peter Nádašdi, Štěpán Kozub, Vojtěch Fülep i drugi
Film prikladan za sve uzraste

Australijski rekorder Ron Klark tokom burne 1968. godine dolazi u Prag da upozna legendarnog atletičara Emila Zatopeka, prema kome ima ogromno divljenje. U razgovorima Rona i Emila radnja filma retrospektivno prati ključne momente atletičarevog sportskog i privatnog života i spaja ih u kompleksni portret čoveka koji ne gubi tempo ni nakon svoje poslednje trke, i čije borbe se ne odvijaju samo na atletskoj stazi.

Film govori o čeličnoj snazi volje koja i danas inspiriše hiljade sportista širom sveta. Takođe govori o jedinstvenom odnosu dvoje ljudi – Emila i Dane Zatopek, koji su uprkos svim preprekama zajedno proveli celi život.

(danubeogradu.rs)

loading...