Naslovna » Izlasci » Akcije » Prva Dečija Kritična masa u Beogradu
Prva Dečija Kritična masa u Beogradu (foto: Pixabay)
Prva Dečija Kritična masa u Beogradu (foto: Pixabay)

Prva Dečija Kritična masa u Beogradu

U nedelju, 25. septembra 2022. od 12.30, na Trgu republike, Udruženje Ulice za bicikliste organizuje Prvu Dečiju Kritičnu masu.

Biće to porodična vožnja sa zajedničkom vizijom poboljšanja biciklističke infrastrukture, tako da sva deca mogu bezbedno i samostalno mogu da koriste bicikle i ostale vidove samohodnog prevoza poput trotineta…

Beograd se tako našao na mapi gradova koju možete pogledati ovde.

Vizija Dečije kritične mase je da sva deca budu u mogućnosti da bezbedno i samostalno putuju biciklom kroz grad, odnosno svoj komšiluk, na putu od kuće do škole, zelenih površina kao i ostalih, raznolikih odnosno otvorenih prostora za igru, susrete i druženja.

Treba da što pre omogućimo „prostor za sledeću generaciju“, koristeći pretpostavku da grad koji je prilagođen deci, zapravo odličan za ljude svih uzrasta i sposobnosti. „Kidical Mass“ pre svega daje deci glas o javnom prostoru, pokazujući pozitivnu budućnost na kojoj treba raditi tako što ćemo u tu svrhu mobilisati mlade i stare učesnike u saobraćaju da rade na tom predivnom cilju.

Postoji bezbedost u brojevima, ne samo u ovakvoj grupnoj vožnji, već i u svakodnevnoj vožnji po gradu kao i van grada. Želja organizatora je da buduće vožnje budu udobne za porodice koje tek počinju svoj put kroz grad prema raznim dečijim i gradskim ustanovama, pogotovo ako prvi put voze bicikl po gradskim ulicama, da ne moraju da izbegavaju saobraćaj samo zato što će se deca voziti sa njima.

Dužina vožnje je prilagođena mališanima i porodicama tako što ne prelazi tri kilometra i počinje od Trga republike do Slavije i nazad.

Nakon povratka na Trg republike, učesnike očekuje mali predah uz sokiće i školske krede koje će biti podeljene deci da iscrtaju svoje utiske na Trgu, pre nego što se vožnja nastavi ka lokaciji CirkoBalkane kod silosa (Donji Dorćol – Luka Beograd) gde se čeka prigodan, celodnevni kulturno-zabavni program najlepšeg gradskog cirkusa. (danubeogradu.rs)

loading...