Naslovna » BG svaštara » Književnost » Dva Dositejeva pera izdanjima Kreativnog centra
Dva Dositejeva pera izdanjima Kreativnog centra
Dva Dositejeva pera izdanjima Kreativnog centra

Dva Dositejeva pera izdanjima Kreativnog centra

Na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike dve knjige u izdanju Kreativnog centra osvojile su nagradu Dositejevo pero.

Nagrade su dodeljene u subotu, 8. oktobra 2022, u Biblioteci grada Beograda.

Knjiga VITEŠKA AVANTURA S DESPOTOM STEFANOM Jelene Šuput i Gorane Lemajić osvojila je drugu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera u kategoriji knjiga za mlađi uzrast.

Roman SVE ŠTO (NI)SAM OČEKIVALA Dragane Mladenović osvojio je treću nagradu i postao dobitnik Dositejevog pera u kategoriji knjiga za stariji uzrast.

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Biblioteka grada Beograda, Organizacija Prijatelji dece opština Voždovac i Prijatelji dece opštine Zemun prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ove godine prispelo je 32 naslova iz produkcije za 2021. godinu. U najvećem dečjem žiriju na svetu bilo je 264 učenika iz beogradskih osnovnih škola koji su od januara do juna 2022. godine čitali i ocenjivali knjige za decu domaćih autora.

VITEŠKA AVANTURA S DESPOTOM STEFANOM autorki Jelene Šuput i Gorane Lemajić sa ilustracijama Alekse Jovanovića priča je o srednjovekovnoj Srbiji, u kojoj su se odigrali mnogi važni istorijski događaji. Mlađi osnovci otkriće zanimljivosti iz naše prošlosti i zakoračiće pravo u daleki XV vek! Upoznaće se s ličnostima koje su vladale Srbijom u srednjem veku, kao i sa članovima njihovih porodica.

Ovo je druga knjiga iz edicije istorijskih romana namenjenih deci od osam do dvanaest godina, pod nazivom IZABERI AVANTURU, a prva objavljena je Sirmijumska avantura. Knjige iz ove edicije vode mlade čitaoce u uzbudljiv svet istorije i mašte, u kojem će sretati zanimljive, slavne ili sasvim obične ljude iz prošlosti. Dok čitaju, sami će moći da odlučuju o toku svoje pustolovine i da izaberu put koji će ih odvesti do jednog od deset mogućih završetaka.

Dragana Mladenović, Jelena Šuput i Gorana Lemajić (foto: Kreativni centar)
Dragana Mladenović, Jelena Šuput i Gorana Lemajić (foto: Kreativni centar)

SVE ŠTO (NI)SAM OČEKIVALA autorke Dragane Mladenović sa ilustracijama Dušana Pavlića druga je knjiga u serijalu o Nini i Maksu namenjenom tinejdžerima.

Nakon uzbudljivog proleća provedenog u bakinoj kući s tajnom simpatijom – sedmakom Maksom – Ninu Kovač, junakinju knjige Sve što (ni)sam želela, očekuju leto i Maksov rođendan. Kako je prošao taj dan, prepun nesporazuma, suza i smeha, starih i novih prijatelja i velikih planova za budućnost, čitaoci će saznati iz romana Sve što (ni)sam očekivala. Nedavno je objavljen i treći deo ovog serijala – Sve što (ni)sam promenila.

Autorka je u ovim knjigama uspela da spoji lakoću pripovedanja sa autentičnim uvidom u svet tinejdžera. Njeni junaci suočavaju se sa veoma ozbiljnim izazovima: sticanjem samostalnosti, rešavanjem konflikata sa odraslima i svojim vršnjacima, stvaralačkim procesom, ekonomskom krizom i ekološkim pitanjima.

(danubeogradu.rs)