Naslovna » BG svaštara » Književnost » Tri nagrade za Kreativni centar na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu
Tri nagrade za Kreativni centar na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu
Tri nagrade za Kreativni centar na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu

Tri nagrade za Kreativni centar na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu

Kreativnom centru dodeljene su tri nagrade na ovogodišnjem 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Slikovnici Babaroga autorke Jelene Živanović i ilustratora Borisa Kuzmanovića pripala je Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu dečju knjigu na Beogradskom sajmu knjiga, dok je knjizi Stripoterapija autorke i ilustratorke Ane Petrović pripalo Specijalno priznanje za mladog dizajnera i diploma ULUPUDS-a za alternativno strip izdanje domaćih autora.

O nagradi za najlepšu dečju knjigu Beogradskog sajma odlučivao je stručni žiri u sastavu: Slavimir Stojanović, docent Fakulteta primenjenih umetnosti (predsednik), prof. dr Jovan Čekić i Mirjana Lukić.

Ljiljana Marinković i Slavica Marković, nagrade Sajma knjiga
Ljiljana Marinković i Slavica Marković, nagrade Sajma knjiga

U obrazloženju Nagradе „Bogdan Kršić“ navodi se: „Svi znamo ko je Babaroga, ali je Babaroga Jelene Živanović i Borisa Kuzmanovića nepogrešivo posebna, sveža i nadahnuta. Njegove ilustracije nose ovu nesvakidašnju knjigu jakih vizuelnih kontrasta u nove prostore tame sa trunkom ironije kombinovanom sa dečjom naivnošću“.

Žiri je takođe istakao i da se „Babaroga“ izdvojila ilustracijama kao autentičаn kreativni komplet u kojem Kuzmanović „majstorski kontroliše svoj likovni narativ, kreirajući kod nas retko viđen ilustratorski stil bogat snažnim i sugestivnim kompozicijama u perfektnom balansu sa tekstom i temom knjige“.

Isti žiri dodelio je i Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

„Redak je slučaj kod nas da neko ume i da osmisli i da ilustruje i da napiše jedno originalno autorsko delo. Pogotovo je retko kad taj neko ima samo malo više od 30 godina. Ana Petrović je taj naš neko. Ova mlada autorka se predstavila svojom zrelom, mudrom i nadahnutom knjigom Stripoterapija u izdanju Kreativnog centra. Njen narativ kompletno je sinhronizovan sa autentičnom stripskom vizuelizacijom koja sadrži nagoveštaje životnih tajni protkanih pravom dozom humora. Ova knjiga je preko interneta stigla do književne publike i na taj način širem auditorijumu približila duh novih generacija, njihove motive, strahove i nadanja“, navodi se u obrazloženju žirija.

Ana Petrović sa diplomom ULUPUDS-a
Ana Petrović sa diplomom ULUPUDS-a

O nagradama ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) odlučivao je stručni žiri u sastavu David Vartabedijan (predsednik), dr Zoja Bojić i Danijela Paracki. U obrazloženju za dodelu Diplome za alternativno strip izdanje domaćih autora knjizi „Stripoterapija“ navodi se:

„Pored klasičnog stripa ovogodišnja produkcija na sajmu odlikuje se i alternativnim pristupom ovom mediju. Naizgled samo beleške, ovi likovni zapisi Ane Petrović bukvalno ilustruju stanje duše. Кako sama autorka kaže citirajući svoje čitaoce: Ovo nisu stripovi o meni već o svima nama“.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.