Naslovna » Turizam » Da li ste spremni da trošite i više od 100 evra dnevno na najpopularnijim destinacijama u Srbiji
Da li ste spremni da trošite i više od 100 evra dnevno na najpopularnijim destinacijama u Srbiji
Da li ste spremni da trošite i više od 100 evra dnevno na najpopularnijim destinacijama u Srbiji

Da li ste spremni da trošite i više od 100 evra dnevno na najpopularnijim destinacijama u Srbiji

Prethodna godina za turizam u svetu predstavljala je priliku za oporavak. Kada je reč o Srbiji, u 2022. oboreni su rekordi u posetama i noćenjima.

Zahvalnost za to dugujemo ogromnom rastu poseta stranih turista, ali i promenama turističkih navika naših, domaćih turista.

Ono što je zanimljivo je činjenica da raste zainteresovanost za luksuznim sadržajima i destinacijama. Tako će se se upravo na tim mestima najteže pronaći smeštaj. U nastavku otkrivamo koje su to destinacije najposećenije kao i na koje luksuzne sadržaje troše novac domaći, a na koje strani državljani.

Koje su destinacije najposećenije?

Ono što je zajedničko stranim i domaćim turistima jeste opčinjenost srpskim planinama. Iako je zima vrhunac posećenosti za ove destinacije, zainteresovanost je jednako velika i tokom prolećnih dana. Tako su, pre nego što dođe proleće, na najpopularnijim planinama kapaciteti popunjeni i do 80%.

Najposećenije, a ujedno i one koje nude najluksuzniji sadržaj, jesu Zlatibor i Kopaonik, odmah za njima su tu Zlatar i Tara.

Kada govorimo o gradovima, najveću pažnju privlače Beograd i Novi Sad, kako među domaćim, tako i među stranim turistima.

Zanimljivo je da se u ovom slučaju razlikuju navike naših i stranih državljana kada je reč o tipu smeštaja za koji se opredeljuju.

Strani državljani, pogotovo iz daljih zemalja se pretežno opredeljuju za hotelski smeštaj. Domaći turisti, a sve češće i turisti iz regiona se opredeljuju za privatan smeštaj, te je kategorija stan na dan Beograd najtraženija smeštaj opcija u celoj Srbiji.

Među domaćim turistima uočljiva je tendencija porasta zainteresovanosti za smeštajem sa luksuznim sadržajem kao što su recimo apartmani sa đakuzijem Beograd. Cene ovih apartmana se kreću od 40 €, a mogu da dostignu cene i preko 200 €.

Kada je reč o banjama, dve prednjače u posećenosti, to su Sokobanja i Vrnjačka Banja. S tim da je Vrnjačka Banja najposećenija banja među domaćim turistima, dok su najveći broj noćenja strani državljani ostvarili u Sokobanji, koja je u 2022. godine ujedno bila i najposećnija banja, skinuvši tako sa trona Vrnjačku Banju.

Na šta troše novac domaći, a na šta strani turisti?

Da li ste spremni da trošite i više od 100 evra dnevno na najpopularnijim destinacijama u Srbiji

Kada je reč o stranim turistima, poslednje istraživanje realizovano u 2021. godini pokazuje da prosečan strani turista troši oko 90 € na dnevnom nivou, s tim da je istraživanje pokazuje i da se u Beogradu troši nešto više od tog proseka, oko 105 €.

Istraživanja su pokazala i da su strani turisti najviše novca trošili na restorane i gastronomske usluge. Zanimljivo je i da upravo gastronomsku ponudu Srbije vrlo visoko ocenjuju (91%) inostrani turisti.

Za naše državljane, za sada ne postoji ovako precizni statistički podaci, ali postoje podaci koji ukazuju na trendove naših turista.

Kada govorimo o planinama domaći turisti najviše novca potroše tokom novogodišnjih praznika. Veliki deo novca u tom periodu odlazi upravo na aranžmane za dočeke, a naši turisti se ne libe da daju i do 200 € za novogodišnje nastupe na Zlatiboru i Kopaoniku.

Takođe naši državljani dosta novca izdvajaju za smeštaj. Tako recimo brvnare na Zlatiboru znaju da dostignu cenu i 250-300 € za noć. Ipak treba reći da je prosečna cena ovakve vrste smeštaja koja može da ugosti prosečnu porodicu, oko 100 €. Takođe, u najskupljim smeštajima ovog tipa očekujte i luksuzan sadržaj poput spa i wellness centra, mogućnosti da iznajmite motorne sanke, kvadove i slično.

Govoreći o banjama, koje su naši državljani ujedno i najviše posećivali, najviše novca se trošilo na tipične banjske usluge. Tako su naši turisti najviše novca izdvajali za wellness i relax tretmane, dok se kao najskuplji izdvajaju takozvani antiaging tretmani. Kada govorimo o klasičnim wellness uslugama njihove cene se kreću u rasponu do 10 do 70 €.

Hoteli u banjama takođe nude razne paket usluge. Primera radi, u hotelu Solaris u Vrnjačkoj Banji za cenu od nešto više od 220 €, možete uživati u pogodnostima pripremljenim specijalno za parove. Paket uključuje smeštaj sa doručkom, masažu za dvoje, romantičnu kupku, večeru za dvoje i to sve uz svakodnevni pristup wellness centru.

Sasvim je jasno da za turizam u Srbiji dolaze (već su došli) bolji dani. Veliki broj poseta, stranih državljana nas itekako raduje. Ono što posebno raduje jeste što smo i mi sami prepoznali turistički potencijal naše zemlje, pa sve veći broj naših državljana se odlučuje da svoj odmor provede baš ovde, u Srbiji.

Bogata ponuda luksuznog sadržaja samo je dokaz da za srpski turizam nema zime. Pritom ako se uzmu u obzir jako pozitivne ocene stranih turista u pogledu gostoprimljivosti, kao i njihov utisak da se dobija odlična usluga po povoljnoj ceni, postaje jasno da smo na pravom i dobrom putu.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.