Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzeji za 10 2023: Muzeji, održivost i blagostanje
Muzeji za 10 2023: Muzeji, održivost i blagostanje
Muzeji za 10 2023: Muzeji, održivost i blagostanje

Muzeji za 10 2023: Muzeji, održivost i blagostanje

Manifestacija Muzeji za 10 nacionalna je muzejska inicijativa koja će biti održana od 15. do 19. maja 2023. u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Koordinator je Nacionalni komitet ICOM Srbija.

Ova do sada najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije jedinstvena je u evropskom kulturnom prostoru i osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji sa ciljem efikasnijeg rada, veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom. Rezultat je intenzivnija interakcija sa publikom i veća poseta, kao i bogati i raznovrsni programi koji obogaćuju kulturno-turističku ponudu Srbije.

Otvaranje je planirano za 13. maj, ali zbog odluke Samostalnog sindikata kulture Srbije i inicijative da se svi kulturni događaji na teritoriji Republike Srbije otkažu do 14. maja, otvaranje manifestacije Muzeji za 10, pod sloganom „Muzeji, održivost i blagostanje“, biće u ponedeljak, 15. maja.

Tokom trajanja manifestacije biće obeležen Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Osim izložbi, od kojih se neke mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Sve programe u Beogradu možete da pogledate na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.