Naslovna » Izlasci » Film » Ruski dom: Premijerna projekcija filma „Nirnberg“
Ruski dom: Premijerna projekcija filma "Nirnberg"
Ruski dom: Premijerna projekcija filma "Nirnberg"

Ruski dom: Premijerna projekcija filma „Nirnberg“

Premijerna projekcija filma „Nirnberg“ biće održana u Ruskom domu na Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u utorak, 9. maja 2023. od 19.00.

Ruski igrani film će biti prikazan sa prevodom na srpski jezik, na bioskopskoj opremi nove generacije, kojom je zahvaljujući Ruskoj fondaciji za kinematografiju sada opremljena sala „Fjodor Šaljapin“ u Kraljice Natalije 33.

Ovo je dugometražni igrani film o Nirnberškom procesu kada su pred „sud naroda“ izvedeni nekadašnji čelnici Trećeg rajha, koje je optužio Međunarodni vojni tribunal za ratne zločine bez presedana, zločine protiv čovečnosti, otvaranje koncentracionih logora i logora smrti, ubistva civila i genocid.

Scenario filma zasnovan je na romanu „U vekove vekova“ ruskog advokata i istoričara Aleksandra Zvjaginceva, koji je više od 40 godina proučavao Nirnberški proces. Film u režiji Nikolaja Lebedeva okupio je izvanredan međunarodni glumački sastav iz Rusije, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Češke, Francuske, Belgije, Austrije, Danske i drugih zemalja. Neki od glumaca su dobro poznati srpskoj publici. U filmu glavne uloge igraju Sergej Bezrukov, Jevgenij Mironov, Igor Petrenko, Ljubov Aksjonova i drugi.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Godina je 1945. U Nirnbergu počinje sa radom Međunarodni vojni tribunal. U grad dolazi ogroman broj ljudi iz čitavog sveta, novinari i učesnici suđenja, koje kasnije dobija naziv „Suđenje veka“.

U sastavu sovjetske delegacije je i kapetan Volgin. Iako mlad, iskusio je rat na sopstvenoj koži. Na jednoj od gradskih ulica, Igor upoznaje mladu Ruskinju Lenu. Osećanje koje ih veže prolazi kroz brojna iskušenja, a ljubav će i ovog puta spasiti svet od dehumanizacije.

Ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.