Naslovna » BG servis » Suzbijanje krpelja u Beogradu (20. jun 2023)
Akcija suzbijanja krpelja u Beogradu (foto: Pixabay)
Akcija suzbijanja krpelja u Beogradu (foto: Pixabay)

Suzbijanje krpelja u Beogradu (20. jun 2023)

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ danas, 20. juna 2023, sprovešće akciju suzbijanja krpelja na javnim površinama.

Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi od 10.00 do 14.00 i obuhvatiće javne zelene površine na teritoriji grada Beograda i to: Košutnjaka, Pionirskog grada, parka Bele vode, Lipovičke šume, Miljakovačke šume, Ade Ciganlije, Filmskog grada, Nove skojevske ulice, Makiške strane Ade Ciganlije, Avale, SP „Jajinci“, poteza priobalja uz Savu od Bloka 70a do Bloka 45 i ka Galovici, Kalemegdana, Ade Huje, Bojčinske šume, SC „Surčin“, kao i zelene površine na teritoriji Surčina, Grocke, Mladenovca, Barajeva i Lazarevca.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom, kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

Iz ovog preduzeća apeluju na sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i na pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

Suzbijanja krpelja se sprovodi ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju. Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Preparat je upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah.

Sugrađani svakog radnog dana, od 7.00 do 15.00, mogu doneti na analizu krpelja uklonjenog sa kože čoveka ili životinje u laboratoriju „Gradske čistoće“ na Banovom brdu, Trebevićka 16.

Neophodno je da se zainteresovani najave pre dolaska u laboratoriju pozivom na broj telefona 011/3054-042 ili 063/1131-096.

Takođe, građani mogu svakog radnog dana od 7.00 do 15.00 da prijave lokacije na kojima primete prisustvo krpelja pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na adresu: ekologija@gradskacistoca.rs.

(Beoinfo)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.