Naslovna » Izlasci » Akcije » Veliko ratno ostrvo: Besplatne ekološke pešačke ture, leto 2023.
Ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu (foto: Nemanja Nikolić)
Ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu (foto: Nemanja Nikolić)

Veliko ratno ostrvo: Besplatne ekološke pešačke ture, leto 2023.

Besplatne ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu biće organizovane tokom jula i avgusta 2023. u organizaciji Gradske opštine Zemun.

Nova vest: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 31. jula 2023. godine proglasilo je Veliko ratno ostrvo zaraženim i ugroženim područjem od zarazne bolesti Afričke kuge svinja.

U skladu sa merama koje se sprovode u cilju zaštite i prevencije širenja zarazne bolesti, Gradska opština Zemun, kao organizator, u obavezi je da otkaže ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu, koje su prethodno zakazane za avgust 2023. godine.

Na Velikom ratnom ostrvu boravi značajna populacija divljih svinja, i neophodno je izbeći kretanje i boravak na staništu.

Tako će biti nastavljena realizacija projekata koji promovišu Zemun kao prirodnu oazu i srce ekološkog turizma Beograda.

Građani će biti u prilici da uživaju u upoznavanju zanimljivosti koje pruža Veliko ratno ostrvo, kao netaknuti biser prirode, Dunavska ada na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro, površine 211,38 hektara.

U pratnji vodiča iz Opštine Zemun, u toku besplatne pešačke eko-šetnje posetioci će biti upoznati sa istorijatom ostrva, režimima zaštite, raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom ostrva, a posebno autohtonim i ugroženim vrstama, specifičnostima, ali i opasnostima koje prete od zagađenja životne sredine, unošenja invazivnih vrsta, preteranog korišćenja, urbanizacije.

Nakon dvosatne šetnje „stazom zdravlja“ u okviru druge zone zaštite na ostrvu, u zelenom amfiteatru će se diskutovati o zaštiti prirode i prirodnim vrednostima ostrva i realizovati šaljivi eko-kviz i eko-radionice za decu.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Termini:

  • subota, 8, 15, 22. i 29. jul 2022. (9.00);
  • subota, 5, 12, 19. i 26. avgust 2022. (9.00) – otkazano!

Prijavljivanje:

  • Tanja Kukobat, 011/2197-985; 062/8018-892; tanja.kukobat@zemun.rs

Mesto okupljanja: na izlasku sa pontonskog mosta na plaži Lido, od 8.30 do 9.00.

Potrebno je poneti flašicu vode, šešir ili kačket, i imati adekvatnu obuću i odeću za boravak u prirodi, navodi se u saopštenju GO Zemun.

Takođe, učesnici eko-tura svoj boravak na ostrvu mogu nastaviti na plaži Lido, gde je obezbeđeno sve što je neophodno za udoban boravak na obali Dunava.

Iz ove opštine apeluju na učesnike eko-tura da se pridržavaju koncepta, da ne napuštaju grupu i da prate instrukcije vodiča, kako bi se izbegli „susreti“ sa divljim svinjama. Takođe, pozivaju građane da se prijave i iskoriste i druge besplatne programe koje ova opština organizuje.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.