Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Promocija knjige LAŽNE VESTI
Kreativni centar: Knjiga LAŽNE VESTI
Kreativni centar: Knjiga LAŽNE VESTI

Kreativni centar: Promocija knjige LAŽNE VESTI

Izdavačka kuća Kreativni centar i Kulturni centar Beograda organizovaće promociju knjige LAŽNE VESTI, koja će se održati u Galeriji Artget.

U utorak, 28. novembra 2023. od 19.00, o knjizi će govoriti:

  • Violeta Kecman, docent na Visokoj školi za komunikacije u Beogradu;
  • Stefan Janjić, urednik portala FakeNews tragač i docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu;
  • Irena Jovanović, urednica u Kreativnom centru.

Novo izdanje Kreativnog centra LAŽNE VESTI je sveobuhvatan priručnik za razumevanje i rešavanje problema dezinformisanosti, čije posledice se sve više osećaju u društvu, političkom životu, a utiču i na samostalno rasuđivanje.

Prijemčivim stilom, uz humor i dozu intrige, knjiga Lažne vesti bavi se svim fazama nastanka i širenja dezinformacija, istovremeno opremajući čitaoce znanjima i veštinama potrebnim za kritičko čitanje, analiziranje medija i razlikovanje istinitih vesti od lažnih.

Autorka knjige je katalonska novinarka, istraživačica i predavačica Nerejda Kariljo. Knjigu je ilustrovao čileanski ilustrator Alberta Monta, s katalonskog ju je prevela Silvija Monros Stojaković, a prevod knjige podržao je Institut Ramon Llull.

Kreativni centar: Knjiga LAŽNE VESTI

Na društvenim mrežama svakodnevno nailazimo na manipulisane slike i video-zapise, na teorije zavere, dipfejkove, a tu su i botovi koji jedva čekaju da nas povuku za nos. Pored svega toga, često i mi sami, nehotice, postajemo saučesnici u pravljenju haosa i širenju dezinformacija – zbog toga što nemamo alate koji bi nam pomogli da razdvojimo istinu od laži.

U knjizi su definisani i objašnjeni različiti tipovi lažnih vesti i dezinformacija uz primere iz prakse – od satire i parodije, preko lažnog konteksta, do manipulisanog, obmanjujućeg i podmetnutog sadržaja. S druge strane, Lažne vesti nas uče i kako da prepoznamo saznajne predrasude (pristrasnosti), koje često onemogućavaju naše pravilno rasuđivanje. Ova knjiga nam ukazuje i na to od kolikog je značaja stalno preispitivanje, kako se traga za dokazima, kao i da svaki problem treba osmotriti iz različitih perspektiva.

Posedovanje navedenih veština je preduslov da samostalno možemo vršiti jednu od najvažnijih operacija u snalaženju u svetu dezinformacija – verifikaciju ili fektčeking.

Kako su društvene mreže često dominantna sredstva za širenje dezinformacija, autorka ukazuje na probleme koje mogu stvoriti algoritmi, filteri i baloni unutar kojih boravimo na društvenim mrežama, ali predstavlja i savremene tehnologije i internet alatke koje nam pomažu da se snađemo u mnoštvu informacija. Mladi čitaoci dobijaju najrazličitije alate i strategije koji će im pomoći da razlikuju pouzdane od nepouzdanih izvora i da sa razumevanjem rasuđuju o informacijama na koje nailaze.

Knjiga Lažne vesti na sveobuhvatan, pristupačan i duhovit način jača kritičko razmišljanje i zdrav skepticizam. Ona je, zapravo, set prve pomoći za probijanje kroz džunglu dezinformacija: izoštrićete svoja čula i naučićete kako da pravite zamke za prevarante, ali i za sopstvene zablude, istakao je Stefan Janjić, urednik portala FakeNews tragač i recenzent Lažnih vesti.

Nerejda Kariljo je stekla doktorat iz oblasti novinarstva i komunikacija na Autonomnom univerzitetu u Barseloni. Pokrenula je otvoreni obrazovni projekat Learn to Check, koji se bavi suzbijanjem lažnih vesti putem edukacije o načinima provere podataka i podsticanjem kritičkog duha. Vodi kurseve i sprovodi projekte koji doprinose unapređivanju medijske pismenosti.

Alberto Mont je čileanski ilustrator rođen u Kitu, glavnom gradu Ekvadora. Godinama je objavljivao kratke stripove na blogu Dosis Diarias. Radio je kao ilustrator za mnoge izdavačke kuće, reklamne agencije i časopise iz Kolumbije, Argentine, Perua, Venecuele, Čilea i Španije. Sa crtačem Linijersom od 2016. godine izvodi posebnu stand-up komediju u kojoj su objedinjene strast za crtanjem i strast za humorom.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.