Naslovna » Izlasci » Tribine » Tribina „Beograd za početnike“: Pikantne tajne vojvotkinje od viljuške
Tribina BEOGRAD ZA POČETNIKE - Pikantne tajne vojvotkinje od viljuške
Tribina BEOGRAD ZA POČETNIKE - Pikantne tajne vojvotkinje od viljuške

Tribina „Beograd za početnike“: Pikantne tajne vojvotkinje od viljuške

U petak, 26. januara 2024. od 18.30, u Galeriji 73 (Požeška 83a) novinarka Smiljana Popov prirediće još jednu tribinu „Beograd za početnike“.

Gošća „gastronomske epizode“ pod nazivom „Pikantne tajne vojvotkinje od viljuške“ je msr Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, gastroheritolog i pisac.

Kako smo od pogače stigli do obrednog kolača; šta je to jezik hrane i kako smo ga zaboravili; da li su se naši preci hranili zdravije od nas; kako je izgledao ručak u srednjovekovnoj Srbiji i da li se na dvoru Nemanjića zaista jelo zlatnim viljuškama; zašto su začini u prošlosti bili toliko skupi; kako su zaista izgledali vladarski banketi na dvoru Romanovih; da li su i naši vladari, Karađorđevići i Obrenovići, pravili glamurozne bankete; da li se srpski kavijar sa Dunava jeo na „Titaniku“; u susret Svetom Savi: da li je Sava Nemanjić autor zaista najstarijeg poznatog spisa o ishrani kod nas, te da li to znači da je Sveti Sava naš prvi dijetetičar?

Ta pitanja će biti postavljena, jer je hrana zaista večita priča naših života, jer bez nje ne možemo. Međutim, hrana je i kultura, statusni simbol, stil života, posebna disciplina primenjene umetnosti i važan element nematerijalnog kulturnog nasleđa koji krije na hiljade beskrajno zanimljivih priča iz kojih „progovaraju“ naši prethodnici i preci.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Ona nam otkriva verovanja i navike, krcata je mitovima, sveprisutna u književnosti, umetnosti i filmu, zavodi i mami sa svih strana, a neretko krije i brojna značenja kojih nismo svesni. Kako god okrenemo, ona je čudesna riznica sva od mirisa, ukusa i tajni o kojima zapravo ne znamo dovoljno.

Baš zato, gošća tribine „Beograd za početnike“ i domaćice Smiljane Popov je utemeljivačica jedinstvene naučne discipline o gastronomskom nasleđu – gastroheritologije, msr Tamaru Ognjević.

Zainteresovani će sa njih dve zajedno prošetati kroz zamamne vremenske hodnike, kroz kuhinje i trpezarije iz prošlosti. Usput će se proćaskati o tome zašto neka jela zaslužuju da budu zaštićena kao kulturno nasleđe, ali i zbog čega gošća u šali kaže da je zaslužila titulu „vojvotkinje od viljuške“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.