Naslovna » BG špijun » Euro Fest for Kids: Revija evropskog filmskog stvaralaštva za decu u Beogradu, Gornjem Milanovcu i Leskovcu
Euro Fest for Kids: Ružica i kamena trolica
Euro Fest for Kids: Ružica i kamena trolica

Euro Fest for Kids: Revija evropskog filmskog stvaralaštva za decu u Beogradu, Gornjem Milanovcu i Leskovcu

U Beogradu, Gornjem Milanovcu i Leskovcu od 6. do 9. februara 2024. biće održana revija evropskog filmskog stvaralaštva za decu – Euro Fest for Kids.

U okviru projekta koji podržava program „Saradnjom do inovativnosti“ udruženja Europa Cinemas – MEDIA Kreativna Evropa organizovane su radionice u sva tri grada. Glumci Vesna Šašić Paštrović i Marko Marković, zajedno s inženjerom zvuka, Miletom Novkovićem, učili su zainteresovane devojčice i dečake kako se sinhronizuje, odnosno pozajmljuje glas junacima animiranih ostvarenja.

Najtalentovaniji mladi polaznici radionica su učestvovali u sinhronizaciji danskog dugometražnog animiranog filma „Ružica i kamena trolica“ rediteljke Karle Nor Holmbak, kojim će smotra i biti otvorena u sva tri grada.

Premijera filma „Ružica i kamena trolica“ biće održana 4. februara od 14.00 u MTS dvorani, u Gornjem Milanovcu 5. februara od 18.00 (KC „Mija Aleksić“) i u Leskovcu 6. februara od 13.00 (bioskop LKC-a).

„Ružica i kamena trolica“ je ostvarenje koje je prikazano na najznačajnijim filmskim festivalama za decu i mlade.

Ružica je cvetna vila koja je uvek živela sama u svom grmu. Više od svega sanja da ima prijatelja, ali je previše uplašena da bi ikada napustila svoj grm i zato ga nikada nije pronašla. Međutim, porodica miševa koja živi ispod Ružičinog grma veruje da imaju rešenje.

Gospodin i gospođa Maus žele da se Ružica uda za njihovog sina Karla. Pre venčanja spašava je leptir Svila i njih dvoje brzo postaju prijatelji. Kada je Svila kidnapovan od strane kamene trolice, Ružica konačno mora da prevaziđe svoje strahove od svega i usuđuje se da spase svog prijatelja.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Roselil og stentrolden / Ružica i kamena trolica. Početak prikazivanja: 4. februar 2024. Država i godina proizvodnje: Norveška / 2023. Dužina trajanja: 75 minuta. Žanr: animirani. Sinhronizacija: Kristina Trajković, Dunja Micić, Aleksa Rak, Marija Mitić, Iva Bajić, Ognjen Jovanović. Rediteljka: Karla Nor Holmbäck.

 

U okviru ove revije biće prikazan i animirani film „Snovi jednog robota“, koji je imao srpsku premijeru na prošlogodišnjem Kids Fest-u.

Pas živi na Menhetnu i umoran je od usamljeničkog života. Jednoga dana odlučuje da sebi naruči prijatelja – robota. Njihovo prijateljstvo cveta, postaju nerazdvojni, vodeći život karakterističan za Njujork osamdesetih godina prošlog veka.

Jedne noći pas je prisiljen da ostavi robota na plaži, što ga čini veoma tužnim. Da li će se njih dvojica ikada opet sresti?

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Robot Dreams / Snovi jednog robota. Početak prikazivanja: 5. februar 2024. Dužina trajanja: 102 minuta. Države i godina proizvodnje: Španija, Francuska / 2023. Žanr: animirani. Film je sinhronizovan na srpski jezik. Reditelj: Pablo Berger.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.