Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nagrada „Dušan Radović“ za Draganu Mladenović i knjigu „Kad stvari poljude“
Nagrada DUŠAN RADOVIĆ za knjigu Dragane Mladenović KAD STVARI POLJUDE
Nagrada DUŠAN RADOVIĆ za knjigu Dragane Mladenović KAD STVARI POLJUDE

Nagrada „Dušan Radović“ za Draganu Mladenović i knjigu „Kad stvari poljude“

Dragana Mladenović dobitnica je Nagrade za književnost za decu i mlade Dušan Radović za 2023. godinu, koju dodeljuju Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda.

Nagrađena je za zbirku pesama Kad stvari poljude, koju je objavila izdavačka kuća Kreativni centar.

O nagradi je odlučivao žiri u čijem sastavu su bili Miloš Radović (predsednik), prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić.

Nagrada će biti uručena u četvrtak, 8. februara 2024. u 12.00, u Biblioteci grada Beograda.

Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. godine Nagradu Dušan Radović, koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova. Nagrada se sastoji od skulpture (rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića), diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prošle godine ovu prestižnu nagradu dobila je Ana Petrović za knjigu Stripoterapija, u izdanju Kreativnog centra.

Zbirka pesama Kad stvari poljude poznate pesnikinje Dragane Mladenović namenjena je mlađim osnovcima, a govori o stvarima koje su poprimile ljudske osobine. Čitaoce očekuje neobična i zabavna čitalačka avantura jer se poljudele stvari ponašaju vrlo čudno, čak čudnije nego ljudi.

Viljuška će poverovati da je muzički instrument, kredencu će ispasti zub, a nevaspitani flomasteri išaraće celu kuću. Kao i u autorkinoj prethodnoj, višestruko nagrađenoj zbirci Dar-mar, tako i u ovoj knjizi do izražaja dolaze izuzetna duhovitost Dragane Mladenović, veoma zanimljivi obrti i istančan osećaj za teme bliske deci.

„Zbirka pesama Kad stvari poljude vodi čitaoce u svet u kojem ne samo da su stvari poljudele, odnosno počele suviše da podsećaju na ljude, već su pomalo i poludele. Otuda i ova igra reči. Tako je tegla došla na ideju da traži natrag svoje kornišone, stolice su organizovale žurku koja se pretvorila u sedeljku, a bankomat je rešio da potroši sav novac (iz sebe) na sebe. Stvari su podeljene po ciklusima: neke su sobne, neke toaletne, neke (pri)lične, a neke društvene, ali se sve redom ponašaju luđe nego ljudi“, objašnjava autorka.

Knjigu Kad stvari poljude ilustrovala je mlada ilustratorka Nevena Silaški.

Dragana Mladenović (foto: Zoran Jovanović Jus)
Dragana Mladenović (foto: Zoran Jovanović Jus)

Dragana Mladenović (1977) diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Objavila je nekoliko zbirki poezije. Njena knjiga Rodbina prevedena je na nemački i švedski, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački. Poetske zbirke Tvornica, Omot spisa i Rodbina prevedene su na makedonski pod objedinjujućim naslovom Građa za lep roman (2013).

Radovi Dragane Mladenović nalaze se u svim značajnijim antologijama savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip izdanjima. Dobitnica je pet nagrada za poeziju i jedne za priču. U izdanju Kreativnog centra objavila je deset knjiga za decu i mlade.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.