Naslovna » Izlasci » Akcije » Akcija ZAVRNI RUKAVE na 313 lokacija u Srbiji
Akcija ZAVRNI RUKAVE (foto: Anastasia Nelen / Unsplash)
Akcija ZAVRNI RUKAVE (foto: Anastasia Nelen / Unsplash)

Akcija ZAVRNI RUKAVE na 313 lokacija u Srbiji

Akcija „Zavrni rukave“ biće održana u nedelju, 24. marta 2024, na 313 lokacija u Srbiji, po jedanaesti put u organizaciji Eko straže.

Prethodna akcija „Zavrni rukave“ je bila najveća akcija čišćenja Srbije do sada, sa 5.500 učesnika na 160 lokacija u 70 gradova i sela, a ove godine biće dvostruko više lokacija i očekuje se petocifreni broj učesnika.

Zavrni Rukave je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava nekoliko puta godišnje. Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme.

Po uzoru na Lets do it Estonia 2008, kada je cela Estonija za jedan dan očistila celu zemlju, kao Let’s Clean Slovenia 2012 kada je 250.000 Slovenaca (odnosno 13% populacije) izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

„Zavrni rukave ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena. Za svaku akciju želimo da bude najuspešnija do sad, zato bilo da si volonter ili vođa lokacije pozovi što više ljudi da se pridruži“, saopštili su organizatori. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.