Naslovna » Izlasci » Dani Beograda 2024 od 15. do 19. aprila: Beogradu, s ljubavlju
Dani Beograda 2024 od 15. do 19. aprila: Beogradu, s ljubavlju (detalj sa plakata)
Dani Beograda 2024 od 15. do 19. aprila: Beogradu, s ljubavlju (detalj sa plakata)

Dani Beograda 2024 od 15. do 19. aprila: Beogradu, s ljubavlju

Dani Beograda 2024 biće održani od 15. do 19. aprila, a obeležiće ih događaji koji će podsetiti na bogatu istoriju našeg grada i kulturno nasleđe.

Tačno pre 1.146 godina, 16. aprila 878. godine, prvi put je u pisanim dokumentima pomenuto ime Beograd, a pre 157 godina, 19. aprila 1867. godine, izvršena je simbolična predaja ključeva turskih vlasti knezu Mihailu i Beograd otada ponovo postaje srpski grad. U spomen na ova dva izuzetno važna datuma za istoriju Beograda, od 2003. godine Grad Beograd svake godine u aprilu organizuje kulturno-umetničku manifestaciju Dani Beograda.

Jedan od najznačajnijih programskih segmenata, koji se tradicionalno realizuje u okviru programa manifestacije, jeste svečana dodela Nagrada grada Beograda u Skupštini grada.

Sednica Privremenog organa Grada Beograda održaće se 15. aprila, na kojoj će članovi komisija za dodelu nagrada saopštiti svoje odluke o nagrađenima za 2023. godinu.

Svečanost dodele nagrada biće održana 19. aprila od 12.00 u Svečanoj sali Skupštine grada. Dobitnici Nagrade grada Beograda, koja od pre dve godine nosi naziv „Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević“, zaslužni su pojedinci koji su svojim radom u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u Beogradu.

Ovom prilikom biće uručena i Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih i Nagrada „Svetislav Stojanović“.

Drugi bitan program manifestacije odigraće se 16. aprila od 10.00 kod spomen-obeležja na Kalemegdanu, gde je knez Mihailo Obrenović preuzeo ključeve grada od Ali Riza-paše. Tom prilikom biće upriličeno polaganje cveća uz prikladni muzičko-dramski program inspirisan događajem iz 1876. godine.

Pre ovog čina biće organizovana Svečana povorka Knez Mihailovom ulicom do spomen-obeležja, u kojoj će se nalaziti zvaničnici Grada Beograda, Muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojne akademije, Konjička brigada Policijske uprave Beograda, građani.

U sklopu događanja pripadnici Vojske Srbije izvršiće počasnu paljbu.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Izložba fotografija

Istog dana, 16. aprila, predviđeno je i otvaranje izložbe fotografija na otvorenom.

Ovaj programski format već je postao neizostavan za manifestaciju Dani Beograda, a ovogodišnja izložba biće posvećena Terazijama, jednom od najznačajnijih centara Beograda. Izložba nosi naziv „Terazije, osvrt i sećanje – beogradsko nasleđe: fotografije i razglednice“ iz kolekcije Miloša Jurišića.

Izložbeni panoi biće postavljeni kod Terazijske česme, a otvaranje izložbe planirano je u 14.00.

Na 21 panou, na starim razglednicama i fotografijama, biće prikazan istorijski razvoj danas najznačajnijeg urbanog prostora Beograda – Terazija, od 1890. godine do sredine 20. veka. Organizator izložbe je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a izložbu će otvoriti Nataša Mihailović Vacić, predsednica Odbora manifestacije Dani Beograda 2024.

Razgledanja Beograda

Takođe, ustaljen program za Dane Beograda su i takozvane „Šetnje kroz istoriju i spomenike kulture Beograda„, čiji je cilj upoznavanje sa zanimljivostima iz istorije Beograda.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika Beograda, koji je organizator programa, odabrali su da predstave tri gradske lokacije:

  • Centralnu kulu Starog sajmišta (termin: 17. april od 17.00, vodi Aleksandra Šević),
  • Zindan kapiju na Kalemegdanu (termin 18. april od 17.00, vodi dr Marija Pavlović) i
  • Terazije kao jedan od najznačajnijih centara grada (termin 19. april od 17.00, vode Bojana Ibrajter Gazibaba i Ivana Vesković).

Prijave za šetnje vršiće se putem sajta manifestacije.

Programi ustanova kulture u Beogradu

Zapažen doprinos daće i ustanove kulture Grada Beograda.

U okviru programa „Otvorena vrata ustanova kulture Beograda“ učestvovaće gradska pozorišta koja će Beograđanima deliti besplatne karte za svoje predstave u drugoj polovini aprila.

Takođe, gradske galerije će otvoriti svoje izložbene prostore, kao i kulturni centri i biblioteke, naučni instituti organizovaće besplatne radionice, tribinske programe, izložbe i drugo.

Prijava za besplatne karte i druge programe vršiće se putem sajta manifestacije.

Moto ovogodišnje manifestacije je „Beogradu, s ljubavlju“, a izvršni producent manifestacije je i ove godine Omladinsko pozorište Dadov.

Na zvaničnom sajtu zainteresovani mogu da dobiju dodatne informacije o svim važnim događajima u vezi sa ovom manifestacijom. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.