Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Svetski dan džeza 2024: Nikola Šašković kvartet
Svetski dan džeza 2024: Nikola Šašković kvartet
Svetski dan džeza 2024: Nikola Šašković kvartet

Svetski dan džeza 2024: Nikola Šašković kvartet

Dom omladine Beograda obeležiće Svetski dan džeza u utorak, 30. aprila 2024. od 20.00. U Velikoj sali nastupiće Nikola Šašković kvartet.

Ulaz je besplatan. Beslatne propusnice biće dostupne jedan sat pre početka programa na info pultu u holu DOB.

Nikola Šašković rođen je 2007. u Beogradu. Godine 2021. upisuje klavir na Odseku za džez muziku SMŠ „Stanković“ u klasi prof. Andreje Hristića, gde se odmah ističe javnim nastupima u okviru školskih manifestacija.

Naredne godine formira svoj trio sa kojim do danas, u različitim postavama, svira na raznim kulturnim dešavanjima i manifestacijama. Nikola Šašković je bio deo programa 39. Beogradskog džez festival, u sklopu posebne večeri na kojoj je proslavljeno 30 godina osnivanja džez odseka Muzičke škole „Stanković“, uz učešće učenika i profesora.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Nikola Šašković kvartet čine: Nikola Banović (bubnjevi), Milija Paunović (kontrabas), Ljubomir Turajlija (tenor saksofon) i Nikola Šašković (klavir).

Na repertoaru će se ovom prilikom naći najčuvenjii džez standardi iz ere bibapa i hardbapa.

Svetski dan džeza

Svetski dan džeza obeležava se širom sveta 30. aprila, kao zvaničan UNESCO praznik. Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao „sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima“.

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival od 2012. redovno obeležavaju ovaj dan organizovanjem koncerata, čija misija je promovisanje značaja džeza i popularizacija ovog muzičkog pravca kod najšire publike.

Koncert povodom Svetskog dana džeza tradicionalno je i prva u nizu aktivnosti u susret Beogradskom džez festivalu, najstarijoj i međunarodno najuglednijoj umetničkoj manifestaciji posvećenoj ovoj vrsti muzike u Srbiji, koju Dom omladine Beograda pod pokroviteljstvom grada Beograda organizuje svakog oktobra, još od 1971. godine. Ove godine, Beogradski džez festival biće održan po 40. put, a publiku od 24. do 28. oktobra očekuju koncerti brojnih istaknutih umetnika iz celog sveta. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.