Naslovna » Izlasci » Festivali » Guitar Art Festival 2024: Deset koncerata za jubilej
Guitar Art Festival 2024
Guitar Art Festival 2024

Guitar Art Festival 2024: Deset koncerata za jubilej

Jubilarni 25. Guitar Art Festival biće održan od 15. do 19. maja 2024, na više lokacija u Beogradu. Biće održano deset koncerata.

Četvrt veka Guitar Art Festival pretvara Beograd u gitarsku prestonicu, koju su do sada posetili Enio Morikone, Sting, Pako de Lusija, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio, Pink Martini, Vaya Con Dios i mnogi drugi. Guitar Art Festival organizovao je više od 400 koncerata sa vrhunskim muzičarima iz 57 država sveta.

Festival je odavno prevazišao okvire klasične gitare i isključivo profesionalne publike. Svake godine brižljivo smo gradili našu publiku, programom koji je predstavljao najviše umetničke izraze klasične, flamenko, fado, džez muzike. Festivalske koncerte je do sada posetilo više od 300.000 posetilaca.

Koncetni program koji spaja svet

Koncertni program 15. maja otvoriće veliki dvostruki koncert na kome će u prvom delu nastupati najbolji brazilski gitariski duo Assad, koji čine braća Serđo i Odair Asad.

Vrhunac prve večeri pripašće čuvenoj brazilskoj gitaristkinji i pevačici Bađi Asad, poznatoj po kombinovanju tradicionalne brazilske muzike sa pop notama i neobičnoj gitari koja ima samo okvir bez rezonatora.

Četvrtak, 16. maj, rezervisan je za koncert nove gitarske zvezde Marsina u MTS dvorani, koji po prvi put stiže u Beograd u okviru svetske turneje „Acustic Dragon“. Beogradska publika će nakon rasprodatih koncerata širom sveta 16. maja u MTS dvorani imati priliku da čuje gitaristu koji je očarao svet, njegov uticaj i popularnost vrtoglavo rastu po rečima Rolling Stone, Classic FM, Guitar World, Metal Hammer, Billboard i drugih.

Marsin je nova gitarska zvezda kombinuje najpoznatije klasične aranžmane, obrade savremenih pesama i svoje autorske kompozicije, to je muzičko putovanje od Betovenove Pete simfonije, preko Kašmira Led Zepelina, do virtuoznih originalnih kompozicija.

Koncerti klasične muzike održaće se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 17. i 18. maja. Prvo veče klasike počinje koncertom meksičkog gitariste Pabla Garibeja, koji je poznat po svojim interpretacijama latinoameričke muzike.

Drugi koncert je premijera novog dela Concierto etno gitariste i kompozitora Lazara Ostojića, koji će izvesti Gudački orkestar škole za talente u Ćupriji i solista Vojin Kocić. Koncert je posvećen sećanju na gitaristkinju Sabrinu Vlaškalić.

Mateuš Kovalski, klasični gitarista iz Poljske zatvara koncertno veče svojim resitalom.

Drugo veče klasike u Narodnom pozorištu u Beogradu počinje koncertom portugalaskog gitariste Fransiska Luisa.

Zatim sledi svetska premijera novog dela Lea Brauera koju će izvesti gitarski sekstet koji čine: Andraš Caki, Amalija Miler, Petar Čulić, Darko Bageski, Tanos Micalis i Roberto Fabri.

Guitar Art Festival ima privilegiju da na svakom izdanju predstavi veliku koncertnu premijeru, koja je pisana specijalno za beogradski festival. Najveći živi gitarski kompozitor, Leo Brauer, napisao je delo za šest gitara koje će premijero biti izvedeno na sceni Narodnog pozorišta. To je muzičko nasleđe koje festival gradi i sakuplja četvrt veka.

Fetival se završava 19. maja velikim koncertom „1.000 gitara“ na Trgu republike u Beogradu. Koncert koji obara rekord i po prvi put okuplja toliki broj gitara u Srbiji. Pored učesnika festivala, gitarista iz preko 50 zemalja sveta, priliku da učestvuju u ovom koncertu i zajedno obore nacionalni gitarski rekord dobiće i gitaristi iz cele Srbije. Okupljene gitariste će sa glavne bine voditi specijalni gosti kao što su Vlatko Stefanovski, Dejan Cukić i drugi.

Guitar Art Festival – koncertni program

Sreda, 15. maj 2024. – Kolarčeva zadužbina
Assad Family… 20.00

Četvrtak, 16. maj 2024. – MTS dvorana
Marcin… 20.00

Petak, 17. maj 2024. – Narodno pozorište
Pablo Garibay… 19.00
Vojin Kocić & Gudački orkestar Škole za talente u Ćupriji: Lazar Ostojić – Concierto etno (u znak sećanja na Sabrinu Vlaškalić)… 20.00
Mateusz Kowalski… 21.00

Subota, 18. maj 2024. – Narodno pozorište
Francisco Louis… 19.00
Gitarski sekstet – Leo Brouwer; premijera… 20.00
4 G’s Quartet… 20.30
Mihajlo Đurđević… 21.00

Nedelja, 19. maj 2024. – Trg republike
Koncert za 1.000 gitara… 13.00

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.