Izdvajamo
Naslovna / Volim Beograd / Beogradska jezera / Rabrovačko jezero

Rabrovačko jezero

Rabrovačko jezero (foto: ggajic)
Rabrovačko jezero (foto: ggajic)

Iako se nalazi na teritoriji grada Beograda, Rabrovačko jezero je od centra grada udaljeno gotovo 70 kilometara. Ovo prelepo pitoreskno jezero nalazi se u selu Rabrovu, na teritoriji beogradske opštine Mladenovac.

Do sela Rabrova najjednostavnije se stiže ako se na desetom kilometru puta Mladenovac – Kragujevac skrene levo, prema selu Jagnjilo. Lokalnim putem lako se stiže do Rabrova, ali teško do jezera. Oznaka na putu nema, a ako bilo kog meštanina usput pitate za jezero, uputiće vas u dobrom pravcu. Desno, prema seoskoj crkvi. Rabrovačko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 180 metara a nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka podizanjem brane na potoku Trstenica koji prolazi kroz selo Rabrovo.

Jezero je dugačko 780, široko oko 160 metara i najdublje je od svih beogradskih jezera; na nekim mestima i do 20 metara. Okružuju ga pašnjaci i livade, a raskošne krošnje koje se nadvijaju nad vodom, prave hlad u toplim letnjim danima. Slike, zvuci i mirisi učiniće da vam ni za trenutak ne zafale klupe, molovi, restorani… Ovde nećete naći kafiće i prodavnice, tako da vodu, sokove i grickalice morate pribaviti na putu do jezera. Uređene plaže nema a i prilaz jezeru na mestima pogodnim za kupanje, nije jednostavan. Kako plaža i dalje nije uređena, lokalni klinci se ovde retko kupaju.

Ovo jezero je jako bogato ribom i svojom lepotom jednostavno mami upornije ribolovce. Sa druge strane, zbog nerazvijene infrastrukture, Rabrovačko jezero i pored neosporne divlje lepote, nije za porodični izlet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.