Naslovna » BG servis » Prva vozila u Mirijevskom bulevaru od 1. novembra

Prva vozila u Mirijevskom bulevaru od 1. novembra

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić i gradski menadžer Aleksandar Bijelić obišli su Mirijevski bulevar, gde su u toku završni radovi izgradnje ove saobraćajnice, kojom će sutra krenuti prva vozila.

– Srećan sam što je Beograd dobio još jedan bulevar, o kome se u ovom kraju maštalo gotovo 40 godina. Prva vozila i gradski saobraćaj ovim bulevarom krenuće sutra ujutru – rekao je Dragan Đilas.

Antić je istakao da je ovo veliki dan za građane Mirijeva, kao i opština Zvezdara i Palilula, jer se 40 godina priča o Mirijevskom bulevaru koji treba da obezbedi da sto hiljada ljudi, koliko sada već živi u Mirijevu, mogu efikasnije i brže da dođu do grada.

– Do sada su Mirijevci u grad dolazili i iz grada se vraćali sa dve saobraćajnice koje su imale po dve saobraćajne trake. Bez ikakve dileme ovo će da reši saobraćajne probleme ovog kraja. Ako tome dodamo da je urađen i kolektor u dužini od jednog kilometra koji je Mirijevski potok, poslednjih godina leglo zaraza, doveo u zatvoren sistem. Time smo rešili veliki ekološki problem celog ovog kraja. Ovaj projekat je deo plana za pomoć našoj građevinskoj industriji i on pokazuje koliko je ceo taj posao značajan i za građane, ali i za našu građevinsku industriju – precizirao je Antić.

Predsednik opštine Zvezdara Milan Popović naglasio je da će Bulevar kralja Aleksandra biti rasterećeniji jer će deo saobraćaja biti usmeren preko Palilule, ulicama koje vode u centar grada sa jedne strane, a sa druge, oni građani koji dolaze iz pravca Grocke, Smedereva koristiće ovu saobraćajnicu.

Po rečima predsednika opštine Palilula Danila Bašića, Mirijevskim bulevarom će saobraćati linija 25P. To je, kako je dodao, produžena linija 25, koja će saobraćati Mirijevskim bulevarom, Višnjičkom ulicom do Bogoslovije i onda redovnom trasom do Kumodraža.

Bašić je kazao da je sinoć otvoren donji deo Ulice Mije Kovačevića, od Bogoslovije do Višnjičke ulice, koji obezbeđuje mnogo lakši saobraćaj u tom delu grada.

Meštani ovog kraja su, kako je kazao Ilija Radinović koji u Mirijevu živi 35 godina, svakodnevno pratili radove. On kaže da je dobro to što je Mirijevski bulevar napravljen za kratko vreme i što će put do centra grada sada biti mnogo lakši i brži.

Nova saobraćajnica spaja postojeći deo Mirijevskog bulevara sa Ulicom vitezova Karađorđeve zvezde, čime su građani opština Zvezdara i Palilula dobili bržu vezu sa centrom grada. Tri semaforisane raskrsnice i pešački prelazi povećali su bezbednost učesnika u saobraćaju, naročito učenika dve škole koje se nalaze u neposrednoj blizini. Uključenja u novi bulevar moguća su iz Šejkine, Ulice ladne vode i Vitezova Karađorđeve zvezde.

Mirijevski bulevar je dužine jedan kilometar, širine 20 metara, sa obostranim trotoarima i javnim osvetljenjem. Projektovane su po dve saobraćajne trake u oba smera, saobraćajna vertikalna i horizontalna signalizacija. Postavljena je vodovodna, kanalizaciona, elektro i gasovodna infrastruktura u ukupnoj dužini od osam kilometara.

Izgrađen je betonski kolektor, na kilometar dugačkoj trasi novog Mirijevskog bulevara, kroz koji sada teče Mirijevski potok. Betonski kolektor je duži od saobraćajnice i pruža se još 250 metara iznad Ulice vitezova Karađorđeve zvezde.

Izgradnja Mirijevskog bulevara započeta je februara ove godine, a ovo je jedan od 11 projekata koji zajednički realizuju grad Beograd i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja. (Beoinfo)