Naslovna » Turizam » Ovčanska banja – topla voda

Ovčanska banja – topla voda

Malo Beograđana zna da Ovčanska banja može da se pohvali toplom i slanom vodom sa izvorišta i malim akumulacionim jezerom koje obiluje mineralima i sumporom. Decenijama meštani Ovče doslovce se leče vodom i blatom iz istoimene banje, a poslednjih godina, naročito leti, ovaj prostor okuplja znatiželjne iz čitave Srbije.

Nedavno je grupa entuzijasta okupljena u Udruženje građana „Pokret za novu opštinu Dunavski venac“ odlučila da uredi prilazni i ambijentalni prostor mineralnog izvorišta, a finansijska pomoć pristigla je od Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

– Shvatajući da je ova banja mesto koje građani rado posećuju, sekretarijat je odlučio da investira u sređivanje prostora onoliko koliko je bilo u mogućnosti ove godine. Siguran sam da se nećemo na tome zaustaviti. Redosled stvari bio je takav da se najpre čitav ambijent higijenski uredi, a zatim ćemo povećati i komfornost i broj sadržaja. To će tražiti godine ulaganja, što je manje bitno jer je mnogo važnije razumevanje za inicijative građana, koji vode računa o kvalitetu životne sredine i atraktivnosti ovog dela grada – rekao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine, sugerišući da bi trebalo redovno da se kontroliše ispravnost vode.

Predsednik opštine Palilula Danilo Bašić naglasio je da je sledeći korak postavljanje kontejnera, toaleta i svlačionice.

Građani ističu da su im poslednjih godina tablete za kostobolju, zglobove i nervnu napetost postale prošlost. Neki tvrde da su rešili problem visokog pritiska, drugi, pak, da je voda zdrava za oči, sinuse i disajne organe. Ima tu i vremešnih gospođa koje blato i vodu koriste „za lepotu“. Ali redom svi tvrde da leti mnogo vole da se okupljaju na ovom prostoru, posle čega se osećaju zdravo i relaksirano. Mnogim penzionerima boravak na ovom mestu prilika je i da jednostavno popričaju i da se opuste.

Realizacijom ovog projekta jezero je od melioracionog kanala odvojeno zemljanom bankinom, zbog čega se ranije kanalska voda mešala sa vodom u jezeru, koje se koristi za banjski tretman. Zemljana bankina je ozelenjena sadnicama tuje. Jezero je prošireno, a očišćeno je i dno od naslaga otpada. Prostor oko jezera i mineralnog izvora, u površini od oko osam ari, pošljunčen je u potpunosti tako da se dobio izgled plaže. Postavljeno je osam klupa za sedenje i dve korpe za otpatke. Prilaz mineralnom izvorištu je uređen, otvorena izlivna cev je zaštićena, a urađen je i komforan prilaz za točenje vode. Postavljena je tabla sa obaveštenjem o projektu, finansiranju i radovima.

Sve aktivnosti u vezi sa ovim poslom propraćene su u lokalnim novinama „Dunavski venac“, tako da je lokalna javnost u potpunosti upoznata s projektom – od njegovog odobrenja do finalne realizacije.

Svi su dobrodošli, poručuju zaljubljenici u Ovčansku banju – pa, ko voli, nek izvoli. (Beoinfo)

Jedan komentar

  1. Opet ja. Interesuje me sta je u planu za 2013 godinu the se uradi na uredjenju OVCANSKE BANJE. dA LI MOZE DA SE IZBUSI JOS 1 RUPA KAKO BI SE POVECAO KAPACITET VODE I NAPRAVIO BAZEN SA CISTOM MORSKOM VODOM.
    PA TO BI BILO PRAVO BOGATSTVO. POKRENIMO AKCIJU DA NAPRAVIMO PANONSKO MORE PORED BEOGRADA.
    POZDR. MILJA