Naslovna » Izlasci » Izložbe » Tesline energetske linije

Tesline energetske linije

Zajednička izložba Branislava Nikolića i Selmana Trtovca „… tvoji crteži su kao one Tesline energetske linije pored mog pejzaža!“ biće otvorena od 9. (20.00) do 16. novembra u galeriji KC „Grad“ (Braće Krsmanović 4).

Izložba ima formu svojevrsnog vizuelnog dijaloga. U tom dijalogu se postavlja pitanje odnosa dve veoma različite umetničke pozicije i pitanje razumevanja umetničkog rada onog drugoga umetnika. Svaki umetnik ima svoje granice, bez obzira na to koliko daleko je otišao u procesu mišljenja. Mi se svi krećemo u jednom ograničenom prostoru i vremenu. Čovek je sklon oportunizmu, intelektualnoj lenjosti, liniji manjeg otpora, pa tako i umetnik u sferi vizuelnog mišljenja teži već isprobanim prostorima, prostorima za koje misli da su sigurni i u kojima se oseća suvereno.

Može se reći da se svaki umetnik kreće po određenoj energetskoj orbitali. Da bi se izmestio iz takvog kretanja, u prenesenom smislu reči, neophodan je uticaj spolja, potrebna je nekakva sila, neko iskustvo koje će mu dati energiju da pređe na neku drugu energetsku orbitalu.

Dijalog je jedan od načina kako da se umetnik podstakne da razmisli o sopstvenim predrasudama, odnosno kako da dođe do kvalitativno novog mišljenja. Dijalog je u tom smislu jedna dobra metoda unutrašnje strategije kojom svaki učesnik u dijalogu može da proveri sopstvenu misaonu poziciju. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.