Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival novog filma i videa
Alternative film - video; Pain so light that appears as tickle
Alternative film - video; Pain so light that appears as tickle

Festival novog filma i videa

Od 7. do 11. decembra u Domu kulture „Studentski grad“ (Bulevar Zorana Đinđića 179) biće održan Festival novog filma i videa „Alternative film/video“.

Manifestacija ima dugu tradiciju i korene u osamdesetim godinama prošlog veka. Posle prekida rada tokom devedesetih, od kada je vraćen na scenu, od regionalnog postao je međunarodni festival. Selekciona komisija, u okviru koje su radili Zoran Saveski i Greg De Cuir, od 400 filmova pristiglih na konkurs, izabrala je 42 za glavni takmičarski i devet za prateći program „Narative“. Autori filmova koji su se našli u konkurenciji su iz Hrvatske, Izraela, Španije, Turske…

Filmski autori i teoretičari koji dolaze na festival (osim što će predstaviti pojedine programe) koji će učestvovati na okruglim stolovima posvećenim arhivima, digitalizaciji i distribuciji alternativnog filma, kao i alternativnom filmu u regionu su: Gerald Weber (Austrija), Ivan Ladislav Galeta (Hrvatska), Fritz Hock (Austrija), Amir Muratović (BiH), Hrvoje Turković (Hrvatska) i Sebestyén Kodolányi (Mađarska).

Ulaz na sve projekcije je besplatan. Alternative film – program (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.