Naslovna » Izlasci » Festivali » Treći Merlinka festival

Treći Merlinka festival

Od 8. do 12. decembra u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) biće održan treći Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“.

U okviru festivala biće prikazan 61 kratki, dokumentarni i dugometražni film iz SAD, Velike Britanije, Brazila, Nemačke, Francuske, Italije, Španije, Belorusije, Australije, Singapura, Hrvatske i Srbije.

Festival počinje u četvrtak 8. decembra od 15.00 i otvara ga britanski kratki film „Otpad“ koji prati život tinejdžera koga je, posle smrti oca, očuh izbacio iz kuće jer je gej. Posle njega biće prikazan film „Oni govore“ o maltretiranju gej učenika u školama. Prvog dana biće prikazani i dugometražni igrani filmovi „Upoznaj moga sina“ od 17.00, komedija u kojoj majka saznaje da joj je sin gej, ali je to ne sprečava da mu traži muža, „Stranac u nama“ od 19.00, drama o nasilju u gej vezama i „Judin poljubac“ od 21.00, drama o šansama da se promene greške iz prošlosti, u kojoj se jedan od najpoznatijih gej porno glumaca Brent Korigan oprobao u dramskoj ulozi.

U petak publika bira najbolji kratki film, dok je subota rezervisana za aktivističke dokumentarce, beloruski „Ljubav iz istočnog bloka“ i hrvatski „Prvi prajd u Splitu“. Nedelja je rezervisana za lezbejske kratke i dugometražne filmove. U ponedeljak 12. decembra festival zatvara turski igrani film „Drugi anđeli“ o trans-prostitutkama i njihovim snovima o ljubavi i boljem životu.

Festival organizuju Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda uz podršku Ministarstva kulture, Britanskog saveta, Gete instituta, Instituta Servantes, UNDP i fonfacije „Movies that matter“. Više informacija na: www.merlinka.com. (danubeogradu.rs)