Naslovna » BG servis » Čišćenje snega u Beogradu

Čišćenje snega u Beogradu

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove podsećaju sva fizička lica, preduzetnike i pravna lica na obavezu da uklanjaju sneg i led ispred svojih objekata.

Odlukom o komunalnom redu propisano je da je za uklanjanje snega i leda sa železničkih i autobuskih stanica, iz otvorenih tržnih centara, sajmova, sportskih objekata i sličnih prostora odgovorno pravno lice odnosno preduzetnik koji koristi ili održava navedenu površinu.

Istom odlukom propisano je da su za uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara koji se nalazi ispred stambene zgrade, ispred poslovnih zgrada i poslovnih prostora, ispred stambeno-poslovnih zgrada, objekata u izgradnji, oko neizgrađenog građevinskog zemljišta i sa drugih saobraćajnih površina u javnom korišćenju (interne saobraćajnice, prilazne staze, pešačke staze oko zgrada ili između njih i sl.), odgovorna pravna i fizička lica koja ih koriste kao vlasnici, korisnici nepokretnosti, zakupci ili kao neposredni držaoci te nepokretnosti.

Za uklanjanje snega i leda oko montažnih objekata privremenog karaktera postavljenih na delu javne saobraćajne površine, u širini do pet metara oko objekta, odgovorno je lice kome je odobreno postavljanje tog objekta.

Na uklanjanju snega radi 1.250 radnika „Čistoće“
Ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ sa prvim sinoćnjim padavinama izašle su na teren i ručno posipale so na pešačkim prelazima i prolazima, kao i na ostalim deonicama koje su u njihovoj nadležnosti.

– Od jutros je na ulicama 1.250 radnika „Čistoće“, a najviše smo angažovani u centralnim delovima grada. Na terenu je šesnaest ekipa na transportnim vozilima, pet na čistilicama i 22 multifunkcionalne mašine za čišćenje snega i posipanje soli. Trenutno je situacija zadovoljavajuća, ekipe uveliko rade i sve je pod kontrolom – rekao je Dragić Janković, direktor Operative JKP „Gradska čistoća“.

Angažovano i 138 ekipa Zimske službe „Beograd-puta“
Zbog snega koji je padao tokom noći i jutra, na gradskim saobraćajnicama je 118 ekipa Zimske službe JKP „Beograd-put“, a na regionalnim putevima sneg uklanja još 20 vozila.

– Radi se na svim saobraćajnicama i sve su prohodne, nema prekida u saobraćaju. Jedino je tokom noći u podavalskom području, u delovima opština Mladenovac i Sopot bilo manjih problema, ali je do jutra sve normalizovano. Temperatura je sada oko nule, sve saobraćajnice su pokrivene našim ekipama i ne očekuje se stvaranje poledice. Ukoliko se do kraja dana ili tokom noći ukaže potreba, pojačaćemo broj ekipa u čitavom Beogradu, mada se već sada radi sa 95 odsto kapaciteta. Podsetiću da se naše ekipe nalaze i u snegom ugroženim područjima u Crnoj Travi, ali da to nijednog trenutka ne utiče na naš rad u glavnom gradu – rekao je Zoran Jović, glavni dežurni inženjer Zimske službe „Beograd-puta“.

Ulice prvog reda, kojima se uglavnom kreću autobusi javnog gradskog saobraćaja, treba da budu očišćene dva do četiri sata po prestanku padavina, a ulice drugog prioriteta u intervalu do 48 sati. Od ove sezone, u radu Zimske službe obuhvaćeno je 11 odsto više ulica drugog prioriteta. (Beoinfo)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.