Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Izložbe » Davor Gobac u Beogradu: izložba slika „Oh Yeah!“

Davor Gobac u Beogradu: izložba slika „Oh Yeah!“

Frontmen zagrebačkog rok sastava Psihomodo pop Davor Gobac prvi put u Beogradu i Srbiji predstaviće se kao slikar retrospektivnom izložbom naslovljenom „Oh Yeah!“, 27. i 28. februara u Domu omladine Beograda (Makedonska 22).

Otvaranju izložbe „Oh Yeah!“ 27. februara od 19.00 prisustvovaće autor kao i članovi Psihomodo Popa (planiran je 40-minutni koncert), a i za drugo veče se priprema mali hepening. Obe večeri ulaz će biti besplatan.

Pevač kultnog benda poznatog po hitovima kao što su „Ja volim samo sebe“, „Frida“, „Sexy magazin“, „Osjećam se haj“ i „Domovine sin“, izložiće 24 slike, odnosno kako sam kaže „mazarije“, koje je stvorio od 1987. do 2009. godine nadahnut stripovima i uopšte pop artom. Uticajni rok kritičar Darko Glavan (1951-2009) svojevremeno je za Gopčeve slike napisao da su „urbana naiva“:

Davor Gobac - slika

– … Ne crtam kokoške i petlove, nego kante za smeće i automobile. Moji najveći uzori u slikarstvu su Volt Dizni (Walt Disney) i Endi (Andy) Vorhol. U principu je to nekakav pop art. Moji prijatelji Goran Pirš-Piro i Davor Slamnig isto nešto crtaju pa smo se zezali i naš pravac nazvali ‘novi pop’. Kao novi pop art – kaže Gobac.

Slike nose nazive kao što su „Gitarist“, „Poroci“, „Zmaj s walkmanom“, „Silver Surfer’s Breakfast“, „Zaprešić Nightmares“, „Ribnjak“, „Topli zrak“ i „Školski pribor“, a Gobac kaže da između njih i muzike Psihomodo popa „ima nekakva poveznica i energija, i vidi se da potiču iz istog izvora“.

Potrebu da crta Gobac je osetio još kao klinac, koristeći razne površine kao što su drvo, papir, daske i čak i poklopac od šporeta, da bi kao tinejdžer konačno počeo da slika, što se pretvorilo u stalni hobi. Prvo platno poklonio je Dinu Dvorniku, a prvu izložbu imao je 1998. u zagrebačkim Klovićevim dvorima. Muzičar je potom imao desetak primećenih i odlično posećenih samostalnih izložbi u Zagrebu, Sarajevu, Splitu, Šibeniku… Ipak, svoje slike ne prodaje, već ih eventualno poklanja samo dobrim prijateljima. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.