Naslovna » BG servis » Nedelja hladna i mirna, noćas se očekuje novi sneg

Nedelja hladna i mirna, noćas se očekuje novi sneg

Tokom noći meteorolozi predviđaju sneg. U ponedeljak, takođe oblačno sa snegom, sa maksimalnom dnevnom temperaturom -10° C. I u utorak, oblačno sa snegom, dok se od srede očekuje prestanak padavina uz smanjenje oblačnosti.

Svi gradski sistemi stabilni i pod kontrolom
Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, kome su prisustvovali svi rukovodioci gradskih komunalnih preduzeća, predstavnici MUP-a, Vojske Srbije i drugi članovi štaba, utvrđeni su prioritetni zadaci za naredni period koji karakterišu izuzetno niske temperature i velike količine snežnih padavina.

Narednih pet dana se neće ići u škole, a produženi boravci će raditi, jer postoje roditelji koji nemaju alternativu i ovo je mera koja će usmerena na njihovu pomoć. Mnoge gradske službe će raditi i ono što nije njihov osnovni posao, sve u cilju da se što efikasnije izborimo sa sadašnjim vremenskim uslovima. Uspostavljen je sistem između Hitne pomoći, Komunalne policije i vatrogasaca kojim će, u vreme veoma niskih temperatura, biti omogućeno bolesnicima kojima je neophodan odlazak kod lekara ili terapija, naročito u rubnim naseljima, da u najkraćem mogućem roku, stignu ili dobiju potrebnu pomoć. Komunalna policija će taj posao raditi u centralnim delovima grada, dok će vatrogasci, zbog svoje opremljenosti, biti prisutniji u rubnim delovima grada.

Telefoni koji će biti otvoreni za sakupljanje te vrste informacija su 93 i 985, kao i aktuelni broj Hitne pomoći, uz molbu sugrađanima da naprave pravilnu procenu svog zdravstvenog stanja, kako bi omogućili ekipama da pomognu onima kojima je to zaista neophodno.

Trenutna situacija u gradu je povoljna ali će sve gradske ekipe i kamioni biti na punktovima i reagovati dva do tri sata pre početka padanja novog snega. Kako je temperatura asfalta uvek za nekoliko stepeni niža nego što je temperatura vazduha, vrši se posipanje mešavine natrijum-hlorida i kalcijum-hlorida, čime će ulice biti čistije. Posle jučerašnje sanacije kvara, svi sistemi „Beogradski elektrana“ rade uobičajeno, pijace i i drugi javni prostori su raščišćeni, tramvaji su, zbog zamrzavanja kontaktne mreže povučeni, a u istom broju na tim trasama saobraćaju autobusi.

Iz gradskog štaba još jednom apeluju na sve sugrađane da racionalno troše električnu energiju.

Apel vlasnicima i korisnicima poslovnih protora i objekata
Pred sutrašnji radni dan, iz Gradskog štaba za vanredne situacije apeluju na vlasnike i korisnike poslovnih prostora i objekata da prilikom čišćenja trotoara ne bacaju sneg na ulicu, već da ga skupljaju na više mesta na trotoaru kako bi ga gradske službe odnele.

Raščišćavanje snega na način da se on baca na kolovoz predstavlja veliki problem za ekipe JKP „Beograd put“ jer se sneg u sadašnjim vremenskim uslovima ne topi, što primorava komunalne službe grada da više puta uklanjaju sneg sa istih mesta, čime se gubi dragoceno vreme potrebno za čišćenje gradskih saobraćajnica i drugih mesta od značaja za funkcionisanje grada. Ekipe gradske i opštinskih inspekcija, kao i Komunalne policije tokom narednih dana kontrolisaće i podsećati sugrađane na ovu meru.

Na čišćenju snega i danas angažovano 800 građana
Na čišćenju grada od snega i leda, na poziv Gradskog štaba za vanredne situacije, danas je angažovano oko 800 građana, a angažovano je i 525 radnika „Zelenila“ na čišćenju snega, sa svom neophodnom mehanizacijom. Kako saopštavaju iz „Čvorišta“, s obzirom da je juče urađen najveći deo posla oko čišćenja glavnih trotoara, staza i stepeništa, danas će se najviše raditi u okviru stambenih naselja.

Pored građana koji su prijavili, i danas su na gradskim ulicama radnici preduzeća koja su u komunalnom sistemu grada, poput preduzeća „Dimničar“ sa 30 radnika, „Beogradvode“ sa 20 radnika, „Elektroizgradnja Beograd“ sa 20 radnika i „Beogradski vodovod i kanalizacija“, sa 30 radnika. Zajedno sa njima, u okviru svojih aktivnosti, na ulicama je i 2.000 radnika drugih gradskih preduzeća, kao i 400 radnika opštinskih centara za vanredne situacije sa 60 mašina. Svoju pomoć i danas pružaju i pripadnici Vojske Srbije sa 120 vojnika, koji će, po rečima pukovnika Zvonimira Pešića, čistiti prostore oko okretnice autobusa na Banjici, u Kumodražu, na Trošarini, ulici Kneza Miloša i bočnim ulicama.

Apel za racionalnu potrošnju električne energije
Iz Gradske uprave apeluju na sugrađane i da racionalno koriste električnu energiju jer je sistem zadnjih dana preopterećen. Do sada su oboreni svi dosadašnji rekordi u potrošnji električne energije u Beogradu. Apel je prvenstveno upućen potrošačima u delovima grada koji nisu priključeni na sistem daljinskog grejanja, jer su tamo opterećenja najveća, a lokalni distributivni sistemi nisu projektovani za visoka višednevna opterećenja.

JKP „Beogradske elektrane“ nastaviće sa 24-časovnim grejanjem stanova.  (Beoinfo / danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.