Naslovna » BG špijun » Slovenija u Rumi: Prešerenov dan

Slovenija u Rumi: Prešerenov dan

Centralna manifestacija „Prešerenov dan“ u Srbiji, u čast najvećeg slovenačkog pesnika, biće održana u Rumi, u petak, 10. februara u velikoj sali Kulturnog centra u Rumi od 18.00.

U okviru manifestacije pripremljen je bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program, u kome će učestvovati horovi, orkestri, tamburaši, recitatori, baletani, igrači kao i deca sa posebnim potrebama, a sve ovo biće propraćeno i video projekcijom. Manifestaciju organizuje Udruženje Slovenaca „Emona“ iz Rume i „Kredarica“ iz Novog Sada, zajedno sa Turističkom organizacijom opštine Ruma.

„Prešerenov dan“ svečano će otvoriti njegova ekselencija, ambasador Slovenije u Beogradu Franc But. Posle kulturno-umetničkog programa biće pripremljen koktel u velikom holu Kulturnog centra.

France Prešeren je živeo u prvoj polovini devetnaestog veka, a važi za najvećeg slovenačkog pesnika. Deo njegove poeme „Zdravljica“ je slovenačka himna. O veličini ovog pesnika govori i činjenica da je dan njegove smrti, 8. februar proglašen za nacionalni praznik. Sve u čast velikom slovenačkom pesniku, poznatom i po „Sonetnom vencu“.

Ovo nije prvi put da se slovenačka kulturna društva pojave u Rumi. Tako je bilo u više navrata na brojnim kulturnim manifestacijama, a poslednja od njih je bio i Festival tamburaških orkestara Srbije. (danubeogradu.rs)