Naslovna » BG servis » Status kandidata napredak i šansa za građane Beograda i Srbije

Status kandidata napredak i šansa za građane Beograda i Srbije

Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima pozdravlja odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ocenjujući da je reč o velikoj šansi za glavni grad, kao i za celu Srbiju, koja se mora iskoristiti.

„Ovaj korak približavanja EU, koji građani iščekuju već godinama, hrabri i obavezuje sve aktere koji su odgovorni za proces integracija da ostanu čvrsto na evropskom putu, da ulože dodatne napore i preuzmu odgovornost kako bi se što pre započeo proces pregovara o članstvu. Istina je da smo do ove faze integracija mogli da dođemo daleko ranije. Status kandidata je prilika za afirmaciju nove politike i podstrek za ubrzavanje neophodnih reformi, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, izgradnju institucija, što će osigurati brz napredak u pristupanju EU. Osim izuzetne političke važnosti, status kandidata će u budžetskom periodu od 2014. do 2020. godine omogućiti korišćenje dodatnih sredstava iz pretpristupnih fondova, od kojih će grad Beograd imati višestruke koristi. Agencija već godinama radi na jačanju kadrovskih kapaciteta zaposlenih u Gradskoj upravi, kako bismo bili u mogućnosti da ta sredstva efikasno iskoristimo, što predstavlja veliku razvojnu šansu za grad. Radi se i na unapređenju znanja u oblasti primene praktičnih politka EU od značaja za lokalnu samoupravu“, naglašava Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima.

Jedan od prvih koraka za koji će Agencija nastaviti da se zalaže jeste otvaranje Kancelarije grada Beograda u Briselu, čiji je cilj da se direktno lobira za privlačenje stranih direktnih investicija, da se obezbede dodatni fondovi za finansiranje projekata, ali i predstave svi turistički, privredni i kulturni potencijali prestonice. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.