Naslovna » BG servis » Zastava EU ispred zgrade opštine Novi Beograd

Zastava EU ispred zgrade opštine Novi Beograd

Zastava Evropske unije istaknuta je ispred zgrade opštine Novi Beograd, pored zastave Republike Srbije, čime je opština Novi Beograd obeležila dobijanje statusa kandidata za članstvo naše zemlje u EU.

Isticanjem simbola EU i podizanjem zastave na jarbol opština Novi Beograd iskazala je svoju orijentaciju i privrženost evropskoj budućnosti Srbije, piše ovim povodom u saopštenju Opštine. Svečanom podizanju zastave prisustvovali su Nenad Milenković, predsednik opštine, i predstavnici opštinskog rukovodstva.

Ova zastava nije samo simbol EU već i jedinstva i identiteta Evrope u širem smislu, a institucije EU je koriste od 1986. Broj zvezdica, takođe, ima šire simboličko značenje i nije povezan sa brojem članica. Zastava pored toga što predstavlja EU ima i šire simboličko značenje – ona je simbol jedinstva i identiteta Evrope u širem smislu. Krug koji čine zlatne zvezdice predstavljaju solidarnost i harmoniju među narodima Evrope.

Broj zvezdica nije povezan sa brojem članica EU. Na zastavi je 12 zvezdica, pošto je taj broj, po tradiciji, simbol savršenstva, celovitosti i jedinstva, a predstavlja broj meseci u godini i sati predstavljenih na brojčaniku sata. Krug je, između ostalog i simbol jedinstva.

Zastava se zato ne menja bez obzira na proširenja EU. (danubeogradu.rs)