Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Odmržnjavanje“ i finale takmičenja „Tvoj zvuk 2“

Izložba „Odmržnjavanje“ i finale takmičenja „Tvoj zvuk 2“

U subotu, 28. aprila od 20.00, u Centru za kulturu „Božidarac“ (Radoslava Grujića 3), biće otvorena izložba „Odmržnjavanje“ i održano finalno veče takmičenja „Tvoj zvuk 2“.

Reditelj Stevan Filipović otvoriće izložbu čiji su se autori bavili porukama i simbolima mržnje na fasadama Beograda. Prvi deo izložbe govori o znakovima koje su nacističke, fašističke i rasističke organizacije zloupotrebile i prisvojile kao simbole svojih zločinačkih ideologija i znakovima koji šalju poruke mira i ljubavi i koji kroz istoriju nisu imali negativan kontekst. Drugi deo predstavlja grafite fotografisane na ulicama Beograda koji jasno šalju poruke mržnje, a negde se ovi simboli očigledno koriste bez zle namere, ali verovatno u neznanju autora grafita.

Treći deo postavke čini „akcija odmržnjavanja“ u kojoj učestvuju Beograđani, od muzičara (Nikola Čuturilo), reditelja (Stevan Filipović, Boban Skerlić), glumica (Bojana Maljević, Olivera Ježina), preko snimatelja i novinarki (Veljko Đurović, Maša Mileusnić, Jelena Veljković, Jelena Đurović) do predsednika i kandidata za predsednika opštine Vračar (Branislav Kuzmanović i Vlada Raca), profesora, direktora kulturnih institucija, umetnika, pisaca…

Autori su dizajneri Ivan Apostolski i Predrag Stakić (pobednik međunardnog konkursa za logo ljudskih prava) i rukovodilac CZK „Božidarac“ Katarina Španić Ostojić. Izložba je u glavnom programu manifestacije Noć muzeja, koja se održava 19. maja.

Program se nastavlja u sali Božidarca gde se održava finalno veče festivala „Tvoj zvuk 2“. Za nagradu, koju čini muzička produkcija pobedničke pesme u Beogradskoj školi zvuka i video spot, takmiče se demo bendovi: Zvezde Grajma, Cheguerillas i Bas i stega. O pobedniku odlučuje žiri u sastavu rok kritičar Moma Rajin, voditeljka radija B92 Jelena Janković i basista grupe Darkwood Dub Miki Ristić.

Specijalni gosti to veče su Koja, Švaba i Buca koji sviraju muziku iz filma „Kako je propao rokenrol“ i bendovi Sabirni centar i Lorna Wing. Ulaz na oba događaja je slobodan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.