Naslovna » BG servis » Otkrivena spomen ploča Oskaru Daviču

Otkrivena spomen ploča Oskaru Daviču

Spomen ploču Oskaru Daviču (1909-1989) koja je postavljena na zgradi u Hadži Prodanovoj 4, u kojoj je književnik živeo od 1977. do 1989. godine, svečano je otkrio ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovala je Mirjana Đorđević, zamenica predsednika opštine Vračar, o bogatom književnom opusu govorio je pesnik i prijatelj Goran Babić, a stihove njegovih pesama „Hana“ i „Srbija“ kazivao je glumac Radovan Miljanić.

Oskar Davičo rođen je u činovničkoj porodici jevrejskog porekla, školovao se u Šapcu, Beogradu i Parizu (Sorbona), a diplomirao francuski jezik i književnost. Radio je kao srednjoškolski nastavnik u Šibeniku, Beogradu i Bihaću. Kao član KPJ, aktivno se uključio u politički život i postao sekretar MK KPJ u Bihaću. Ubrzo potom biva uhapšen, i od Suda za zaštitu države osuđen na pet godina zatvora. Od 1938. godine, do početka rata, živi između Zagreba i Beograda, a 1940. biva isključen iz KPJ.

Na početku Drugog svetskog rata, boravio je u Splitu, gde ponovo biva uhapšen. 1943. godine vraća se u domovinu istupa u redove Prve proleterske divizije, gde ostaje do oslobođenja. 1945. godine, kao novinar, uključuje se u rad novoformiranog TANJUG-a, a potom „Borbe“ i „Glasa“. Izveštava kao dopisnik iz Nirnberga i Grčke, a doživljaje iz Grčke opisaće kasnije u knjizi „Među Markosovim partizanima“. Posle toga, napušta novinarstvo i u potpunosti se posvećuje književnosti. Bio je i jedan od urednika časopisa „Nova misao“, osnivač i urednik novina „Delo“ i časopisa „Dalje“.

Oskar Davičo, jedan od najplodnijih srpskih pisaca prošlog veka, napisao je i objavio više od pedeset knjiga najrazličitijih žanrova, zbirke i poeme „Višnja za zidom“, „Čovekov čovek“, „Flora“, „Kairos“, „Zrenjanin“, romane „Pesma“, „Ćutanje“, „Gladi“, „Tajne“, „Bekstva“, „Gospodar zaborava“… Tri puta je bio dobitnik Ninove nagrade.

Ministarstvo kulture je u godini koja je bila proglašena Godinom knjige i jezika, u saradnji sa „Večernjim novostima“ i lokalnim samoupravama, započelo akciju obeležavanja objekata u kojima su rođeni, boravili ili delovali znameniti pisci. Akcija se, u cilju afirmacije zaostavštine velikana srpske pisane reči, nastavlja i ove godine.

Do sada je postavljeno 20 spomen ploča (Meša Selimović, Skender Kulenović, Dušan Matić, Aleksandar Vučo, Slobodan Selenić, Antonije Isaković, Mića Popović, Duško Radović, Desanka Maksimović, Branko Ćopić, Miloš N. Đurić, Stanislav Vinaver, Milovan Đilas, Vasko Popa, Živojin Pavlović, Gligorije Vozarović, Jovan Hristić, Milan Kašanin, Ivan. V. Lalić, Anica Savić Rebac). (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.