Naslovna » Izlasci » Izložbe » Zemun u XX veku – XX vek u Zemunu

Zemun u XX veku – XX vek u Zemunu

Do 17. aprila u Galeriji Stara kapetanija (Zemun, Kej oslobođenja 8) biće otvorena izložba „Zemun u XX veku – XX vek u Zemunu – ljudi i događaji“.

Jedno od najdinamičnijih stoleća u čitavoj istoriji čovečanstva bilo je dvadeseto po hrišćanskom računanju vremena. Činjenica da ni jedna godina veka nije prošla bez nekog rata dovela je do takvog unapređenja svakovrsnog oružja da je ono postalo globalna opasnost.

Ali, nije usavršavano samo oružje: čovek je istražio vasionu do zadivljujućih razmera, a tehnički i tehnološki izumi više su promenili život čovečanstva u sto godina XX veka, nego što je on promenjen od početka naše ere do 1900. godine. Sve to ni Zemun mimoišlo nije.

I Zemun je tri rata pregrmeo, od samostalnog grada sveden je na puku opštinu prestonice, a za sto godina promenio je i sijaset država. Od oko 14.500 stanovnika 1900. godine, Zemun je kraj veka dočekao sa oko 180.000 stanovnika na teritoriji opštine, koja je osim grada obuhvatala i devet donjosremskih sela, ali se usled raznih okolnosti i struktura tog stanovništva veoma promenila. To je u znatnoj meri promenilo i socijalni i kulturni milje grada, no Zemun je do kraja XX veka ipak uspeo da zadrži mnoge svoje specifičnosti.

Na 102 fotografije predstavljeni su neki od najznačajnijih događaja u Zemunu u XX veku, ali i oni sasvim lokalnog značaja, koji su, svaki u svoje vreme, okupirali pažnju žitelja grada. Na otvaranju, 4. aprila predstavljena je knjiga Branka Najholda „Zemun u XX veku – XX vek u Zemunu“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.