Naslovna » Izlasci » Festivali » 3. Bosifest: Ne zovi me posebnim
Bosifest 2012
Bosifest 2012

3. Bosifest: Ne zovi me posebnim

Treći beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom Bosifest, u organizaciji „Hendi centra Koloseum“, biće svečano otvoren u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) 21. maja u 12.00.

Pod ovogodišnjim sloganom „Ne zovi me posebnim“ tokom tri festivalska dana biće prikazano oko 40 igranih i dokumentarnih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Italije, Danske, SAD, Kanade, Australije, Japana, Kine, Afrike, Izraela, kao i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. U takmičarskom programu biće prikazano 16, a u revijalnom 21 film.

U ovogodišnjoj selekciji Bosifesta našli su se neki od najboljih kratkometražnih i dugometražnih filmova čiji su autori osobe sa invaliditetom ili koji se bave položajem, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom.

Na svečanom otvaranju biće prikazan britanski kratki dokumentarni film Guya Natanela „10:4“, koji ispituje iskustvo slepog čoveka kroz teksture i svakodnevne zvukove. Film postavlja pitanje: da li ljudi koji vide zaista mogu da iskuse i razumeju kako je to biti slep?

Zvanični program ovogodišnjeg Bosifesta otvoriće film „Le Piano“, francuskog autora Lévona Minasiana, koji je osvojio niz prestižnih međunarodnih nagrada. Ovo je dirljiva filmska priča o trinaestogodišnjoj nemoj devočici Loussiné koja živi sa bakom u „domiku“ – montažnoj kućici, pošto je njen rodni grad Leninakan uništen u zemljotresu. Ona je talentovana pijanistkinja kojoj država dodeljuje klavir kako bi se pripremila za važno takmičenje. Ali kada klavir stigne na kućnu adresu biće jasno da je prikolica u kojoj žive baka i unuka premala da u nju stane klavir…

Selektor Bosifesta 2012 je Oleg Novković, filmski reditelj. Odluku o nagradama za najbolji film, režiju i scenario doneće žiri u sastavu: Svetislav Goncić, glumac; Aleksandar Gajšek, novinar i Darijan Mihajlović, reditelj. Kao i prethodnih godina, biće dodeljena i nagrada publike.

Festival su podržali: Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, Gradska opština Stari Grad, Gradska opština Savski venac, Turistička organizacija Beograda, Dom omladine Beograda i Službeni glasnik.

Iz godine u godinu Bosifest upoznaje širu javnost sa dometima filmskih autora iz Srbije i sveta, ali i doprinosi rušenju ustaljenih predrasuda, prepreka i barijera na koje nailaze osobe sa invaliditetom. Takođe, ova filmska manifestacija ohrabruje domaće autore da prave inovativne filmove koji se tiču osoba sa invaliditetom. (danubeogradu.rs)

»»» PROGRAM FESTIVALA «««

loading...