Naslovna » Izlasci » Festivali » 3. Bosifest: Ne zovi me posebnim
Bosifest 2012
Bosifest 2012

3. Bosifest: Ne zovi me posebnim

Treći beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom Bosifest, u organizaciji „Hendi centra Koloseum“, biće svečano otvoren u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) 21. maja u 12.00.

Pod ovogodišnjim sloganom „Ne zovi me posebnim“ tokom tri festivalska dana biće prikazano oko 40 igranih i dokumentarnih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Italije, Danske, SAD, Kanade, Australije, Japana, Kine, Afrike, Izraela, kao i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. U takmičarskom programu biće prikazano 16, a u revijalnom 21 film.

U ovogodišnjoj selekciji Bosifesta našli su se neki od najboljih kratkometražnih i dugometražnih filmova čiji su autori osobe sa invaliditetom ili koji se bave položajem, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom.

Na svečanom otvaranju biće prikazan britanski kratki dokumentarni film Guya Natanela „10:4“, koji ispituje iskustvo slepog čoveka kroz teksture i svakodnevne zvukove. Film postavlja pitanje: da li ljudi koji vide zaista mogu da iskuse i razumeju kako je to biti slep?

Zvanični program ovogodišnjeg Bosifesta otvoriće film „Le Piano“, francuskog autora Lévona Minasiana, koji je osvojio niz prestižnih međunarodnih nagrada. Ovo je dirljiva filmska priča o trinaestogodišnjoj nemoj devočici Loussiné koja živi sa bakom u „domiku“ – montažnoj kućici, pošto je njen rodni grad Leninakan uništen u zemljotresu. Ona je talentovana pijanistkinja kojoj država dodeljuje klavir kako bi se pripremila za važno takmičenje. Ali kada klavir stigne na kućnu adresu biće jasno da je prikolica u kojoj žive baka i unuka premala da u nju stane klavir…

Selektor Bosifesta 2012 je Oleg Novković, filmski reditelj. Odluku o nagradama za najbolji film, režiju i scenario doneće žiri u sastavu: Svetislav Goncić, glumac; Aleksandar Gajšek, novinar i Darijan Mihajlović, reditelj. Kao i prethodnih godina, biće dodeljena i nagrada publike.

Festival su podržali: Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, Gradska opština Stari Grad, Gradska opština Savski venac, Turistička organizacija Beograda, Dom omladine Beograda i Službeni glasnik.

Iz godine u godinu Bosifest upoznaje širu javnost sa dometima filmskih autora iz Srbije i sveta, ali i doprinosi rušenju ustaljenih predrasuda, prepreka i barijera na koje nailaze osobe sa invaliditetom. Takođe, ova filmska manifestacija ohrabruje domaće autore da prave inovativne filmove koji se tiču osoba sa invaliditetom. (danubeogradu.rs)

»»» PROGRAM FESTIVALA «««

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.