Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival nitratnog filma „Z 14“ u Kinoteci

Festival nitratnog filma „Z 14“ u Kinoteci

Od 6. do 13. juna u Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska 11) biće održan Festival nitratnog filma, koji se u slavu pokretnih slika i filmova koje smo voleli održava 14. put.

Festival je jedinstven u svetu jer se u okviru njega filmovi koji pripadaju Fondu Kinoteke puštaju sa originalnih, nitratnih traka. Iz 22 kinoteke, arhiva ili filmskih muzeja sveta na beogradskom festivalu ovoga puta biće prikazano 33 ostvarenja. Program festivala otvara čuveni „Metropolis“ Frica Langa koji je konačno kompletiran do trajanja originalne verzije. Film nepoznate proizvodnje, najverovatnije austrijske, „Život i industrija u Srbiji“ iz 1916. svakako je jedno od najvećih otkrovenja ovogodišnjeg Nitratnog festivala, kao prvi sačuvani film o svakodnevnom životu u Srbiji pod okupacijom Habzburške monarhije. Iz istog, Holandskog filmskog instituta stižu slike izgleda Beograda, centra grada, svakodnevnog života iz 1922. godine.

Publika ima priliku da vidi „Izbačeni iz koloseka“ (Afsporet) iz 1942, impresivan rediteljski debi velike glumačke zvezda danskog filma Bodil Ipsen, ujedno i prvi danski film noir, kao i nesumnjivo najbolji film velikana francuskog nemog filma Rejmona Bernara u zvučnom periodu – film „Drveni krstovi“ (1932) koji je po mnogima francuski pandan remek delu Luisa Majlstona „Na Zapadu ništa novo“. Na festival dolazi i najstariji sačuvani film Morica Stilera „Brat na brata“ (Gransfolken) iz 1913, zasnovan na romanu „Slom“ Emila Zole koji je među većom količinom starih filmova pronađen 2009. godine u župnom podrumu poljskog grada Sosnovjeca.

Gigantski ep „Kraljica robova“ (Die Sklavenkonigin), koji je u američkoj distribuciji igrao pod nazivom „Mesec Izraela“, drugi je po redu istorijski spektakl (na prošlom Nitratnom festivalu viđeno je ostvarenje „Sodoma i Gomora“ iz 1922. godine) iz plodne austrijske faze rada Majkla Kertica.
„Gospođica sa šaltera post-restant“ (Panienka z poste restante) iz 1935. godine je zabavna, romantična komedija i jedini je poljski međuratni film čiji su eksterijeri snimani na dalmatinskoj obali, prevashodno u Dubrovniku. U programu je i mađarski film „Sarajevo“, čija je zanimljivost ne samo intenzivna gluma i pojava fascinantne Marije Tasnadi Fekete, već i prilična sličnost u priči o ljubavnom trouglu sa holivudskim klasikom „Kazablanka“ iz 1942. godine, Majkla Kertica.

Među ostalim značajnim filmovima su i italijanski „Asunta Spina“ iz 1915. gde je najslavniju ulogu ostvarila kraljica ‘diva’ italijanskog filma iz dvadesetih i tridesetih godina Frančeska Bertini, zatim arhetipski primer italijanskog simbolističkog filma „Faun“ legendarnog reditelja i glumca Feba Marija – koga smo na ranijim festivalima gledali u istorijskom epu „Atila“ (1918) i halucinantnoj ljubavnoj drami „Vatra“ (1915), i češki „Nevinost“ iz 1937, koji je
omogućio najvećoj ženskoj vedeti vremena, Lidi Barovoj (kasnije nesrećnoj ljubavi Jozefa Gebelsa) da ostvari najbolju ulogu svoje karijere u liku obične, siromašne devojke.

Tu je i grčki „Krvavi Božić“, jedno od prvih remek dela gruzijskog filma „Moja babuška“ ili misterije koje lede krv u žilama „Pad kuće Ašer“ (francuski horor film koji dolazi iz slovenačke kinoteke) i „Jezero mrtvih“ (jedno od najboljih ostvarenja norveške kinematografije)… (danubeogradu.rs)

»»» PROGRAM FESTIVALA «««

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.