Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nebojša Aleksić: Priroda stvarnosti

Nebojša Aleksić: Priroda stvarnosti

U Galeriji Lada (Mačvanska 15), od 27. juna do 31. jula, biće otvorena izložba radova Nebojše Aleksića „Priroda stvarnosti“.

Koncept autora podrazumeva ideju da se simboličkim putem, pomoću umetnosti, predstavi vidljivi univerzum. Predstavljene su slike koje nose nazive po mernim jedinicama kojima se može „izmeriti“ kosmos. Slike su rađene u tehnici ulja na platnu, a konceptualno su osmišljene tako da jedna predstavlja najveću jedinicu kojom se meri univerzum (parsek), druga predstavlja najmanju fizičku meru (plank), a između te dve veličine – najveće i najmanje – nalaze se „tkanje“ i „emocije“, od kojih se sastoji naš univerzum.

Nebojša Aleksić, koji se bavi apstraktnim slikarstvom, naslanja se na teoriju fizike i na važeće filozofske postavke sa ciljem da, aludirajući na arhetipske simbole i kolektivno nesvesno, kod posmatrača izazove slične senzacije i reakcije. Stoga ova izložba predstavlja između ostalog i osvrt na simbolički potencijal apstraktne umetnosti.

Osim apstraktnih slika, Aleksić je u svoju izložbu uključio još dva simbolička objekta: aluminijumsku spiralu koja predstavlja svetlost odnosno rođenje, i džak sa komadima mermera,koji predstavlja materiju odnosno smrt. Tako je umetnik uspeo da, sasvim jednostavnim ali promišljenim sredstvima, zaokruži svoj koncept, i da svoje viđenje univerzuma i ljudskog postojanja predstavi u svedenom prostoru jedne galerije. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.