Naslovna » Izlasci » Festivali » Novi stari Festival rane muzike, ponovo u Beogradu

Novi stari Festival rane muzike, ponovo u Beogradu

U Beogradu će se od 9. do 17. juna u crkvi sv. Petra u Makedonskoj 23 održati VII Festival rane muzike.

Na festivalu će tokom devet dana biti organizovano četrnaest koncerata na kojima će se predstaviti sedam ansambala i četrnaest solista iz zemlje i
inostranstva. Među njima su ansambli Renesans, Temenos, VisAntiqua, Flauto Dolce, Belgrade Baroque, New Trinity Baroque (SAD), Ansambl Studija za ranu muziku, čembalisti Svetlana Stojanović, Bojana Dimković, Milan Popović i Isidora Kuzmanović, lautista Darko Karajić, barokni
violončelista André Laurent O’Neil (SAD), barokne violinistkine Carrie Krause i Adriane Post (SAD), barokne flautistkinje Karolina Bäter (Nemačka) i Meila Tomé (Brazil), i drugi.

Festival rane muzike je osnovan 1991. godine na inicijativu Dragana Karolića, a bio je aktivan sve do 1996. godine. Tokom šest godina dok se Festival rane muzike održavao, na njemu su nastipali mnogi poznati ansambli i solisti iz naše zemlje i inostranstva, a Festival je bio podržavan od strane Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, i mnogobrojnih sponzora. Na poslednjem festivalu 1996. godine nastupili su ansambli iz Srbije, Velike Britanije, Nemačke i Španije, kao i Studio za ranu muziku koji je i organizator Festivala.

Ove godine Studio za ranu muziku proslavlja 20 godina od svog osnivanja, a Isusovci u crkvi sv. Petra 400 godina od svog dolaska u Beograd (1612 godine). Ove činjenice su bile i inicijativa da svi umetnici zajedničkim snagama obnove Festival.

Organizatori kažu da će svi izvođači nastupiti bez finansijskih zahteva, uz investiciju svog ličnog vremena, instrumenata, zahvaljujući svojim sponzorima ili svirajući ‘pro bono’; „ovo pokazuje izuzetnu želju da se ovaj Festival ponovo održi, kao i entuzijazam svih izvođača koji je najvažnije ‘oružje’ za očuvanje kulturne baštine i muzike u našoj sredini“.

Koncerti će se održavati svakog dana od 20.00 i 21.15, a cena ulaznice je 100 dinara. (danubeogradu.rs)

»»» Festival rane muzike 2012 «««

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.