Naslovna » Izlasci » Izložbe » Prvo beogradsko trijenale crteža i male plastike

Prvo beogradsko trijenale crteža i male plastike

Prvo beogradsko trijenale crteža i male plastike biće otvoreno u ponedeljak, 30. jula u 19.00 u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ na Malom Kalemegdanu. Izložba će biti otvorena do 1. septembra.

Tom prilikom biće uručene nagrade koje je žiri u sastavu presednik Nada Seferović, viši kustos Muzeja grada Beograda, Bojana Burić, umetnički direktor FLU, i Olivera Vukotić, kustos Galerije 107, dodelio Dimitriju Peciću za crtež i Milanu Blanuši za malu plastiku.

Beogradsko bijenale crteža i male plastike je na ovim prostorima jedna od najreferentnijih izložbi savremene umetničke prakse, a u domenu crteža i male plastike je najprestižnija. Ova tradicionalna izložba do 2009. godine imala je bijenalni karakter a od ove godine postala je trijenalna.

Dimitrije Pecić je umetnik srednje generacije, vanredni profesor na FLU, čiju poetiku odlikuje doslednost stila bilo da se bavi slikarstvom, grafikom ili crtežom. Pecić inspiraciju nalazi u stvarnosti koja na njegovim radovima počinje da živi novim životom. U traganju za jednostavnim vizuelnim govorom on je izgradio svet figuralnih formi koje su asketski očišćene od suvišnog, jer autor sve podređuju snazi likovnog doživljaja.

Milan Blanuša jedan je od umetnika koji je dao snažan pečat srpskoj savremenoj umetnosti. Redovni profesor novosadske ALU, ovaj autor dobitnik je najprestižnijih nagrada u zemlji, a njegova umetnička istraživanja obuhvataju slike, grafike, crteže i skulpture. Dominantna figura muškarca tema je Blanušinog skulpturskog opusa. To su obično male skulpture mirnih pokreta i ublažene artikulacije koje su materijalom lomne ali u formi čvrste. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.