Izdvajamo
Naslovna » BG servis » Sanacija Šejh-Mustafinog turbeta

Sanacija Šejh-Mustafinog turbeta

Šejh-Mustafino turbe, zidana grobnica turskog velikodostojnika s kraja 18. veka, dobiće uskoro potpuno nov izgled. Iako spomenik kulture zaštićen zakonom, turbe je dugo bio veoma zapušten, što je podstaklo na ideju da bi trebalo da bude obnovljen.

– Turbe se nalazi u kulturno-istorijskoj celini „Područje oko Dositejevog liceja“, nedaleko od Studentskog parka. Uz još jednu na Kalemegdanu, ovo je jedina sačuvana građevina takvog tipa u Beogradu. Pored spoljašnjeg i unutrašnjeg dela, urediće se i prostor oko nje, kako bi bila dostupnija javnosti. Turbe je objekat zatvorenog tipa jer je grobnica i u njih se u principu ne ulazi, ali će kroz prozore moći da se vidi sadržaj unutrašnjosti, koja je po pravilu veoma skromna i svedena – kazao je Dejan Vasović, gradski arhitekta.

Opština Stari grad iselila je i srušila objekte koji su u neposrednoj blizini bili nelegalno postavljeni i bezmalo se naslanjali na turbe. Nakon toga stekli su se uslovi da se ne samo objekat već i čitav prostor sredi. Konzervatorski nadzor nad radovima obaviće Gradski zavod za zaštitu spomenika. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.