Naslovna » BG servis » Sanacija Šejh-Mustafinog turbeta

Sanacija Šejh-Mustafinog turbeta

Šejh-Mustafino turbe, zidana grobnica turskog velikodostojnika s kraja 18. veka, dobiće uskoro potpuno nov izgled. Iako spomenik kulture zaštićen zakonom, turbe je dugo bio veoma zapušten, što je podstaklo na ideju da bi trebalo da bude obnovljen.

– Turbe se nalazi u kulturno-istorijskoj celini „Područje oko Dositejevog liceja“, nedaleko od Studentskog parka. Uz još jednu na Kalemegdanu, ovo je jedina sačuvana građevina takvog tipa u Beogradu. Pored spoljašnjeg i unutrašnjeg dela, urediće se i prostor oko nje, kako bi bila dostupnija javnosti. Turbe je objekat zatvorenog tipa jer je grobnica i u njih se u principu ne ulazi, ali će kroz prozore moći da se vidi sadržaj unutrašnjosti, koja je po pravilu veoma skromna i svedena – kazao je Dejan Vasović, gradski arhitekta.

Turska agencija za saradnju i koordinaciju u Beogradu (TIKA), u ime Vlade Turske, obezbedila je sredstva za sanaciju i restauraciju ovog objekta. Izradu projekta sanacije finansiralo je Ministarstvo kulture, a uradio ga je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture. Projekat je dobio dozvolu od republike, takođe ima i građevinsku dozvolu i uskoro će TIKA pokrenuti proceduru konkursa za izvor izvođača radova. Grad je dostavio spisak licenciranih izvođača, a sa ovom agencijom početkom jula potpisan je i protokol o saradnji kojim su tačno definisane sve obaveze.

Opština Stari grad iselila je i srušila objekte koji su u neposrednoj blizini bili nelegalno postavljeni i bezmalo se naslanjali na turbe. Nakon toga stekli su se uslovi da se ne samo objekat već i čitav prostor sredi. Konzervatorski nadzor nad radovima obaviće Gradski zavod za zaštitu spomenika. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.