Naslovna » BG svaštara » Nauka » „Dani budućnosti: Robotika“ od 24. septembra u Beogradu

„Dani budućnosti: Robotika“ od 24. septembra u Beogradu

Centar za promociju nauke od 24. septembra do 15. oktobra u Beogradu organizuje naučnopopularnu manifestaciju „Dani budućnosti“ čija je tema robotika.

„Dani budućnosti“ su prvi naučnopopularni festival posvećen robotima organizovan na zapadnom Balkanu. Na ovoj manifestaciji, čiji će se glavni događaji odigrati u centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, biće predstavljeno na desetine najmodernijih robota iz svih delova sveta.

U bogatom programu koji uključuje predavanja, od kojih će mnoga voditi gosti iz inostranstva, zatim, filmove i brojne radionice, posebno se izvdaja trodnevna predstava najsavremenijeg robota na svetu, humanoida Asima, iz Japana, koji će 24, 25. i 26. septembra nastupati pred publikom u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“. Među predviđenim gostujućim robotima izdvaja se i Eccerobot koji će publici biti predstavljen 1. i 2. oktobra.

Naučnopopularnu manifestaciju „Dani budućnosti“ organizuju Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku međunarodnog Instituta inženjera elektrike i elektronike (IEEE Serbia&Montenegro) i Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS).

Najveći deo programa koji će obuhvatiti brojne radionice, predavanja, projekcije filmova, izložbe i dr. odvijaće se u Galeriji Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj ulici. Centar će na jednom mestu okupiti i izložiti na desetine robota – od onih napravljenih u Srbiji do najpoznatijih svetskih primeraka i sofisticiranih kućnih robota-pomoćnika.

Cilj manifestacije je da predstavi nova naučna dostignuća u svetlu onoga što građani mogu očekivati u budućnosti, a postavljen je na osnovu rezultata istraživanja koje je za Centar sprovela agencija MASMI u saradnji sa Filozofskim fakultetom na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika. (danubeogradu.rs)

Asimo
Asimo u akcijiAsimo (Advanced Step in Innovative MObility) je robot koji hoda, razgovara i sposoban je da donosi inteligentne odluke. Prvobitno je zamišljen kao robot koji pomaže starim i bolesnim ljudima, ali za sada nije u prodaji. Osim u svrhe istraživanja u japanskoj kompaniji Honda, koja ga je konstruisala, Asimo se može videti samo na velikim svetskim sajmovima, gde se povremeno pojavljuje i fascinira publiku – od dece do naučnika.

Asimo je napravljen 2000. godine, mada je njegov razvoj prethodno trajao oko deceniju i po, od 1986. Doprinos razvoju Asima dala je i „Beogradska škola robotike“ i akademik prof. Miomir Vukobratović, tvorac teorije „tačke nultog momenta“ (Zero Moment Point) koja se koristi za održavanje ravnoteže i hod Asima.

Asimo je nešto sitniji od prosečnog čoveka: visok je 130 centimetara i težak 48 kilograma. Napravljeno je svega pet modela i pedesetak ovih robota koji se fizički neznatno razlikuju, ali su, u međuvremenu, postali pametniji, pokretljiviji i sposobniji. Asimo govori (čak i jezik znakova), a poslednji napravljeni primerci mogu da ostvare međusobnu interakciju.

On može da hoda i da trči brzinom od šest kilometara na sat, penje se uz stepenice, nosi poslužavnik, šutira loptu, saginje se, okreće, pleše i izvršava najrazličitije zadatke. Naučen je da funkcioniše u realnoj sredini kako bi mogao da se snađe i pomogne čoveku u poslu koji mu je zadat. Asimo prepoznaje objekte koji se pomeraju i proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja, prati čoveka i pozdravlja ga kad mu se približi – pruža ruku ili mahne, u zavisnosti od ponašanja osobe. Može da imitira pokrete i položaje tela, da reaguje na glasovne komande, prepozna prepreke, odaziva se na ime, okreće ka osobi koja mu se obraća, kao i kada čuje iznenadni neobični zvuk. Takođe, može da prepozna desetak osoba i obrati im se po imenu.

Tokom posete Beogradu Asimo će govoriti o svojim utiscima o Srbiji, a na specijalno postavljenoj bini u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“ demonstriraće kako poslužuje piće, šutira loptu, penje se uz stepenice, razgovara i još mnogo toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.