Naslovna » BG servis » Grad Beograd će učiniti sve da se ubrza proces legalizacije

Grad Beograd će učiniti sve da se ubrza proces legalizacije

Grad Beograd će se aktivno uključiti u proces legalizacije objekata koji treba da dovede do toga da građani konačno imaju evidentiranu svoju imovinu.

– Naše iskustvo je takvo da je veliki broj građana podneo zahtev za legalizaciju, ali aktivno u tome ne učestvuje, uglavnom zbog teške ekonomske situacije. Zato smo u glavnom gradu za nekoliko godina uspeli da procese legalizacije dovedemo do kraja za oko 18.000 predmeta. Spremni smo da učestvujemo u promenama koje će dovesti do ubrzanja i pojednostavljenja čitavog procesa, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas na današnjem skupu „Kako brže do legalizacije“ u Sava centru.

On je naglasio da će se u Beogradu u narednom periodu promeniti neke stvari koje su ostale iz prošlosti, a primer za to je naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta koja je veća za poslovni nego za stambeni objekat.

– Naknade ćemo izjednačiti u želji da se one i smanjuju jer vremena su takva da sve ono što je nekad u Beogradu vredelo i nekoliko hiljada evra po kvadratu sada vredi samo pola od toga. Treba da budemo svesni da je ekonomska kriza do toga dovela. Naša želja je da u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva i urbanizma i Vladom Srbije učinimo sve što možemo da se što više pojednostavi donošenje svih dozvola, a sa opštinama da se radi na ubrzanju i smanjenju procedure. Ukoliko zajedno budemo radili na ovom i drugim projektima, to će biti u korist građana Srbije, gradova i opština, koji su nam dali poverenje da ih vodimo u narednom periodu – kazao je gradonačelnik Đilas.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić rekao je da u Srbiji ima više od 700.000 objekata koji nisu uknjiženi, zbog čega je veoma važna podrška i zajednički rad svih gradova i opština kako bi se proces legalizacije što efikasnije završio. On je najavio promenu zakona iz ove oblasti koji bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri za dvadesetak dana. Planirano je da se, između ostalog, ostavi žalbeni rok između 60 i 90 dana za sve one eventualne sporne slučajeve, kojih po sadašnjim procenama nema mnogo – svega tri do četiri odsto. Građani bi trebalo da plate samo taksu za uknjiženje, koja bi po rečima ministra, za stambene objekte trebalo da iznosi stotanak evra. Brz i efikasan proces legalizacije uslov je koji od nas traže mnoge važne evropske i svetske institucije, poručio je Ilić.

Povod za skup na koji su pozvani svi gradonačelnici i predsednici opština je namera Ministarstva građevinarstva i urbanizma da se pronađe rešenje za otklanjanje prepreka u vezi sa legalizacijom bespravno izgrađenih objekata na teritoriji Republike Srbije, kao i formiranje saveta koji će se baviti analizom do sada započetih i završenih postupaka i prikupljanjem predloga iz svih jedinica lokalne samouprave koje će savet usvojiti i predložiti za buduća zakonska rešenja u postupku izmene Zakona o planiranju i izgradnji. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.